Drift og Maskiner

Ponsse Bison Active Frame

Alexander Knutsen (21) er lærling hos Atle Rønning i Tolvsrød ved Tønsberg. Mesteparten av tida kjører han Ponsses store lassbærer, Bison Active Frame.Hva er nytt?
– Bison er blitt veldig behagelig for fører da den har nye, større boogie-kasser bak og en active frame som stabiliserer i ulendt terreng. I tillegg har den active crane og trinnløs girkasse som gjør at lessingen går fortere. Hvilke utfordringer løser denne maskinen for deg? – Vi jobber året rundt, så det er viktig å haen maskin som går godt i bløtt terreng. Det er derfor vi har valgt en K90+ kran, fremfor K100, fordi denne rekker en meter ekstra og man kan dermed unngå de verste gjørmehullene. I tillegg har vi valgt å kjøpe flytbelter.

Hvilke vurderinger og prioriteringer gjorde dere før dere kjøpte?

– Atle Rønnning: Vi er opptatt av å minimere driftskostnaden, og med en trinnløs girkasse holder både turtallet og drivstoffbruken seg nede.

Hvordan følger leverandør opp?

– Atle Rønning: Jeg tror leverandørene prøver så godt de kan, men alle har noen utfordringer med å tilfredsstille kunden. Så lenge Ponsse tar telefonen og er tilgjengelige går det stort sett bra. Akkurat med denne maskinen har det vært noen utfordringer, men det har løst seg relativt fort.

Se DEMO-flim her:

Tekst: Marit Venn, ungdomsredaksjonen i Norsk Skogbruk