Aktuelt

Designpris til Ponsse for datasystem i skogsmaskiner

Programvare er en viktig del av moderne skogsmaskiner, med tanke både på bruk og på effektiv drift. Ponsse vant nylig en internasjonal designpris for sitt informasjonssystem Ponsse Opti 5G.Funksjonalitet og brukervennlighet var det juryen la spesielt vekt på da Ponsse fikk iF Design Award 2024. Designprisen har blitt delt ut siden 1954, og regnes som svært prestisjefylt.

Brukergrensesnittet i Ponsse Opti 5G er laget for å forenkle skogsmaskinførerens arbeid. Informasjonssystemet produserer også annen hogstinformasjon, inkludert operatørens arbeidstid, produksjon, maskindrift og drivstofforbruk.

–Under prosjektet tok vi for oss behovene til skogsmaskinoperatører, maskineiere, vedlikeholdstjenester og sagbruk», sier UX-sjef i Ponsse, Panu Johansson, i en pressemelding.

Opti 5G-systemet er designet for å være enkelt å bruke for å redusere den kognitive belastningen til skogsmaskinføreren og forbedre produktiviteten.

–Programvare er kjernen i moderne skogsmaskiner for å lette bruken av maskinen og gjøre driften mer effektiv. Brukeropplevelsen spiller også en viktig rolle for å forbedre effektivitet, mestring og komfort. Utvikling hos Ponsse fokuserer på å forstå brukerbehov, sier Juha Inberg, teknologi-, ressurs- og utviklingsleder hos Ponsse.

Totalt 10 800 produkter og prosjekter fra 72 forskjellige land ble sendt til 2024-konkurransen for evaluering. Årets iF-jury besto av 132 designspesialister fra 23 land.