Aktuelt

Ny generasjon skogsmaskiner avduket

Julaften i år var 24. april – i hvert fall for John Deere. Da ble den nye serien hjulgående skogsmaskiner avduket i Helsingfors. I juni ventes maskinene til Norge – men de første bestillingene har allerede kommet.-Det vi fikk se i april, var nytt for oss også. Det ser veldig, veldig bra ut – her kommer det løsninger som kundene våre har etterspurt, sier en fornøyd leder for John Deere Forestry i Norge, Axel Løvenskiold.

H-serien

Avdukingen tar John Deere en bokstav lengre ut i alfabetet, og et stykke videre i moderne tømmerdrift. John Deeres nye produksjonssystem har fått bokstaven H, og skal gi både høyere produktivitet med lavere drivstofforbruk, og bedre komfort for maskinføreren.

-G-serien, som kom i 2015, har vært en knallsuksess. Vi er veldig forventningsfulle, og har tro på at den gode trenden fortsetter, sier Løvenskiold, som konstaterer at de første bestillingene allerede har kommet.

Kjappe kunder

Axel Løvenskiold, leder for John Deere Forestry i Norge.

-Vi har både kunder som vil være først med det siste, og kunder som vil være sist med den forrige modellen, som er grundig utprøvd etter mange år i markedet. Bestillingene vi har fått er på de største hogstmaskinene. H-serien har også lastbærere, men der åpnes det ikke for bestilling før i 2025, sier Løvenskiold.

Sammenliknet med forgjengeren – altså G-serien – er de nye, store hogstmaskinene både mer produktive og har lavere drivstofforbruk. Ny hydraulikk gir også mer kraft og høyere arbeidstrykk for mating.

-Kranene er sterkere, har lengre rekkevidde og bedre løft og sving. Den nye midjelåsen gir bedre stabilitet, også i bratte skråninger, sier Løvenskiold.

Lastbærerne i H-serien har rykket opp en klasse i størrelse, og har 25 prosent høyere lastekapasitet. En ny tvillingmotordrivlinje i den største modellen gjør at kjørehastigheten øker med 50 prosent. Samme motor er mulig å få i den minste modellen.

Komfort for føreren

Bedre komfort for føreren er også prioritert i den nye H-serien. I tillegg til midjelåsen som øker stabiliteten, er motor, vifter og tanker plassert slik at førerhytten blir roligere enn på tidligere modeller. Kontrollsystemet er videreutviklet, og alt fra ergonomi til klimaanlegg er tilrettelagt for gode arbeidsdager i skogen.

-Dette er en ny standard for tømmerdrift. Vi ser fram til å få disse maskinene til Norge, sier Løvenskiold.