Premium - Plus

Nybegynner og veteran på feltet

Det er 50 år mellom Tom Jørnsen (73) og Sivert Holmøy (23) som planter på den samme hogstflata i Tønsberg. Og mens Per har plantet skog i flere måneder hvert år etter at han gikk av med pensjon, har Sivert sin aller første dag med plantespettet.

 Sammen med tre andre er de to i arbeid for Arild Nordbotten, som driver manuelt skogbruk i området gjennom sitt selskap Skogpleie as. Han utfører diverse arbeid for Viken Skog i regionen, det går mye i forhåndsrydding av avvirkningsobjekter og ungskogpleie. Men vår og høst er det planting som gjelder, og da pleier Arild å hyre inn flere medhjelpere. – Jeg har også vurdert å ansette en på helårsbasis, men det kan være litt vanskelig å ha nok jobb midt på vinteren, sier han.

 

NORSK ARBEIDSKRAFT

– Jeg har hele tiden satset på norsk arbeidskraft, blant annet fordi jeg ikke er spesielt god i engelsk. Det er ikke lett å skaffe folk, men umulig er det ikke. Jeg vil skryte av Magnar Hansen ved NAV i Tønsberg som har stått på for å formidle tilbudet. Han svarer på mailer til og med søndag kveld, forteller Arild Nordbotten. Mannen har bakgrunn som bilmeka­ niker og etter hvert verksmester hos Møller Tønsberg, og han vet dermed hva tidspress er. Men han lar seg ikke stresse av trykket fra oppdragsgiver Viken Skog. – Jeg er nøye på å ikke love for mye, vi planter det vi rekker. Jeg pisker ikke på gutta, det dreier seg jo om akkordarbeid, sier han.

 

TIDLIG PÅ

Men om Arild Nordbotten ikke er så opptatt av tempoet så er han nøye på kvaliteten. Snora på 3,99 meter er sta­ dig framme, for å sjekke om plantinga blir passe tett. Hos Sivert Holmøy tel­ les åtte planter innenfor de 50 m2 som sirkelen omfatter. Det skulle vært ti for å oppnå de ønskede 200 plantene pr daa, Sivert får altså beskjed om å plante litt tettere. Den 23 år gamle IT­studenten har sin første dag på sommerjobb, som han fant annonsert på finn.no. Og han er heldig med oppstarten, etter to temmelig varme uker skjer den nemlig på en overskyet dag med behagelig temperatur. – Vi starter gjerne klokka halv sju, så vi får en del timer før det blir for varmt. Etter kl 15 har det nærmest vært uutholdelig de siste par ukene, sier Nordbotten.

 

– TRENING MED MENING

Tom Jørnsen er opprinnelig snekker, men har tilbragt mye av sitt yrkesliv på kontor, blant annet som saks­ behandler for byggesaker i Nøtterøy. Han trenger definitivt ikke plante for å holde seg i live, men liker arbeidet i skogen. – Jeg holder meg i form og gjør noe meningsfylt samtidig. Å bevege seg i terrenget er god trening, ikke minst for balansen. Mange av mine jevnaldrende bruker mye energi på å holde seg i form, men uten at de får betalt for det, sier Jørnsen mens han konstaterer at det er såpass mye stein på feltet at hullpipa sjelden finn­ er jord på første forsøk. – Per er populær blant skogeierne, han gjør alltid grundig arbeid, sier Arild Nord­ botten. Og Tom Jørnsen, som for øvrig er strålende fornøyd med hofta han nylig har fått operert inn, forteller at han gjerne setter ut mellom 750 og 1000 planter om dagen, avhengig av feltet.

 

– BETALINGEN AVGJØR

Tom Jørnsen tror for øvrig ikke på at norske ungdommer er så late eller i så dårlig form at de ikke kan plante skog. – Det handler vel helst om at betalingen er for dårlig. Om fortjen­ esten virkelig hadde vært god hadde folk stått i kø. Men kanskje ser vi nå en tendens til at det snur litt, at nord­ menn tar de jobbene som byr seg, sier den flittige pensjonisten som i hvert fall er et godt eksempel selv. I mars var han to uker på Toten og drev med beskjæring av epletrær, også en jobb som utenlandsk arbeidskraft vanligvis tar hånd om.

 

LOKALE KREFTER

Arild Nordbotten forteller at han betaler gutta tarifflønn for plantinga, for tida 1,54 kroner pr plante på ikke­markberedte felt, men med til­ legg for utbæring av planter og kjør­ ing. Fakturaen han sender Viken Skog er på omtrent det dobbelte, og før regningen når skogeier er den for­ doblet en gang til, men da er selve plantene tatt med. – Vi har alltid lig­ get litt høyt her i regionen, med en pris ut til skogeier på mellom 6 og 7 kroner pr plante ferdig i bakken. Men til gjengjeld har vi en del lokale enkeltmannsforetak i regionen som tar på seg planting. Disse har i år påtatt seg noe mer enn de pleier og det er gull verdt, sier Anders Wåla, skogkulturansvarlig vest i Viken Skog. Han skal ha ut 1,5 millioner planter i vårsesongen og mener det vil gå bra. – Men vi bør ta en diskusjon i skog­ bruket om hvordan denne oppgaven bør håndteres framover. De norske planterne som har stilt opp i år bør i hvert fall tilbys jobb neste år også, mener han. •