Klima, natur og miljø

Nasjonal plantedag med unga

– Fra skogen får vi vanilje å ha i marshmallows. Og plank til hus og hytter da. Ungene på Varteig skole i Sarpsborg har lært noe kuriøst om skogen i dag. Men også at trær binder og lagrer CO2, så det er lurt å plante små trær. 

Det var 37 fjerdeklassinger ute i skogen i Sarpsborg. Men mellom 600 og 700 barn fikk bli med ut på landsbasis, fra Agder til Nordland, da det var nasjonal skoleskogplantedag den 20. mai. Det er Tenk tre som har initiert et slikt nasjonalt stunt. De ulike næringsorganisasjonene har stått som arrangør på hver sine steder, og Skogselskapene gjennomførte – rent praktisk.

– Jeg har planta epletre.

– Jeg har vært i skogen og plantet gran.

Noen av elevene har altså gjort det før, men for mange er det nytt. Ole-Kristian Løchen i Østfold Skogselskap har god kontakt med ungene på Varteig ute i skogen denne vårdagen. Han og kollega Øivind Ringstad er godt vant med å fortelle om skogen til unger – i alle aldre. – Ja, vi er ute med skoleklasser hele året, til tider tre ganger i uka. Det er alt fra første klasse på barneskolen til russekullet, forteller de to som årlig tar med 1500 elever ut i skogen.

Tenk tre hadde egentlig planlagt den store planteskogdagen i fjor, men det ble ikke så lett med koronaen. I dag kan ungene smittevern bedre og spritflaska er selvsagt med. Dessuten kan det jo være tryggere å være ute, enn inni et klasserom.

Målet er å vise hvor viktig skogplanting er. Og fortelle hva skognæringa gjør hvert år. – Plantinga har dessuten økt betydelig de siste ti årene. I 2010 ble det plantet rundt 20 millioner planter, mens i fjor ble det satt ut over dobbelt så mange, opplyser Ellen Alfsen i Skogeierforbundet i prosjektgruppa Tenk tre.

 

Les hele saken i neste Norsk Skogbruk.