Stadig mer av tømmeret vi tar ut av skogen går til energi, sa økonom i Danske Bank Johan Freij nylig. Samtidig sysler danske politikere med å fase ut bioenergi – for klimaets del.
På Viken Skogs webinar Tømmer og Marked viste skogøkonom Johan Freij hvordan den svenske skogen i stadig større grad «går opp i røyk». Hovedårsaken er overgangen fra trykkpapirproduksjon til mer sulfatindustri, grunnet nedgangen i papirbruken. Når trykkpapir lages utnyttes nemlig nærmere 95% av tømmeret i produksjonen, mens sulfatindustrien bare klarer å utnytte under halvparten (45%). I tillegg blir, som vi allerede vet, rundt halvparten av sagtømmeret til flis og spon og andre rester. Bare 5% går direkte til ved. Så totalt øker altså andelen restprodukter fra verdikjeden.
Dette er bekymringsfullt, både fordi energi er det minst verdifulle produktet og verdiskapningen og dermed lønnsomheten for halvparten av volumet dermed er ganske lav. Men også fordi halvparten av biomassen i skogen faktisk går rett ut i atmosfæren kort tid etter hogst. موقع مراهنات 365 Dette er selvsagt svært dårlig klimanytt, dermed også dårlig nytt for skogbrukets omdømme som grønn næring. For selv om vi mener at det kortere karbonkretsløpet i skogen sammenliknet med det fossile er klimavennlig og fornybart, syns stadig flere at skogens kretsløp ikke er kort nok, når kloden varmes opp i rekordfart.
Danskene er blant disse. I disse dager arbeider den danske klimaministeren Dan Jørgensen med en plan for å fase ut den høye bruken av bioenergi. مراهنات كرة القدم I Danmark står bioenergi for mer enn halvparten av all oppvarming, det har resultert i en tidobling av biomasseforbruket siden år 2000. Klimaministeren leter nå med lys og lykter etter politiske virkemidler og alternativer til trepellets og flis, og åpner for avgifter på bioenergi. «Å brenne biomasse må og skal være en overgangsløsning i den danske energisektoren», sier han om strategien som er en del av den danske Energiavtalen fra 2020, ifølge danske Dagbladet Information.
Norge, som har økt tømmereksporten enormt siste tiåret, er blant dem som har funnet dette markedet. Vi eksporterte over 250.000 m3 flis og annet til dansk bioenergi. Nå kan dette markedet være i endring. Det kan være en del av en megatrend, særlig i et EU med store klimaambisjoner. موقع كازينو 888 Freij antyder at skog og treindustrien må jobbe mer med foredlings biten, – vi må klare å utnytte trevirket bedre. Aller helst til trelast eller andre byggematerialer, men også i treforedlinga.
Her er det altså en jobb å gjøre. Og for Norge kanskje et mulighetsrom? Vi har jo strengt tatt ikke rukket å ta steget helt ut av trykkpapiret ennå, så kanskje kan vi hoppe rett inn i fremtidens produkter med høyere utnyttelsesgrad enn sulfatmassen – hva det nå enn kan være…(?) Som da utviklingsland på et tidspunkt hoppet rett fra telefonløshet til mobiltelefoni – uten å gå veien om fastnettet – et såkalt frogleap. Dette kan bli en gamechanger. •
