I sommer kjøpte Borregaard seg inn i Alginor med 144 millioner kroner, og eier nesten 25 % av selskapet. Slik forenes grønn og blå biomasseerfaring gjennom tareprosjektet som nå er i gang ved Haugesund.
Det var gjenbruk av Bali-anlegget til Borregaard som ble starten på det blågrønne samarbeidet mellom Alginorog Borregaard. Der Alginor vil kunne dra veksler på Borregaards lange erfaring med bioraffinering, når de nå skal benytte stortare i en slik prosess.
– Da vi som en gest tilbake til støtteapparatet stilte Balianlegget til disposisjon, kom vi i kontakt med Alginor. Da ble vi så interessert i prosjektet at vi i fjor sommer kjøpte oss opp i selskapet med 144 millioner kroner, forteller Gisle Løhre Johansen, direktør for forretningsutvikling og FoU i Borregaard. Siden har Borre gaard inngått avtaler som gjør at de innen 2026 kan eie opptil 35 % av selskapet for en total investeringssum på 270 millioner kroner.
BIORAFFINERING AV STORTARE
Alginor er et marint bioteknologisk selskap som utvikler en verdikjede basert på høsting og bioraffinering av stortare.
I den kommende fasen vil Alginor «dra nytte av Borregaards relevante erfaring og kompetanse innen bioraffinering», heter det fra Borregaard. Der Alginor nå bruker Bali som demoanlegg for prosessutviklingen.
HØY VERDISKAPNING
Stortare inneholder ulike stoffer som kan skape et godt grunnlag for et bioraffineri.
– Det likner på bruken av trær, men stortare har en del andre egenskaper også som kan sikre grunnlaget for en fullskala bioraffineri på sikt, forteller Løhre Johansen og fortsetter med en sammenlikning mellom skog og stortare som ressurs til dette formålet:
– Det er mye skog i Norge, men det er jammen mye stortare også
– bare at vi ikke ser den så godt. Det er snakk omen årlig tilvekst på nesten to millioner tonn i tørrstoff langs kysten vår og bare 1 % som høstes i dag
– rundt 22 500 tonn. Her er altså potensialet stort for å ta ut mer. Og gjenveksttida er på ca. fem år, mot skog som fort tar 80 år. Alle rapporter konkluderer med at det kan høstes mer stortare. Dette er utgangspunktet for Alginors satsing, forteller Løhre Johansen.
Han viser til selskapets ambisjoner som er en omsetning på 100 000 kroner pr tonn tørr stortare.
– Til sammenlikning ligger Borregaard på rundt 10 000 kroner i omsetning pr tonntørrstoff tømmer, kommenterer han.