Tynning: Skogen trenger det
Massevirkeprisen er på topp
Driftsapparatet mangler
– Ordrebøkene for tynning er fulle nå. Men etter store nedleggelser i massevirkeindustrien og overskudd av massevirke til lav pris i lang tid, er det færre tynningslag i skogen. Ingen har investert i tynningsutstyr eller folk som kan det.
Det sier Arne Ivar Øvergård, direktør i Stora Enso Skog as, om tynningsaktiviteten om dagen. Til tross for det hete markedet for massevirke, går det trådt å få fart i tynninga i skogen. Driftsapparatet er bygd ned. – Entreprenørene har større utstyr og har heller ikke bygd kompetanse på tynning i perioden med massevirkeoverskudd. Og det tar tid å få det opp og gå igjen, sier Øvergård som gjerne ser flere tynningslag i skogen.
Han håper at tynningkapasiteten nå kan bygges opp igjen i en mer bærekraftig form. – Jeg håper vi kan klar å bygge en litt bedre plattform med langsiktige investeringer for entreprenørene. Det er viktig å tenke langsiktig i alle ledd i denne næringen, slik at det er liv laga for de som investerer. I de dårlige tidene for massevirke har ingen investert i tynningsutstyr, men det er viktig at skog- eierne faktisk sørger for jevn aktivitet hele tiden. Tynning er en del av skogskjøtselen og gir ikke alltid overskudd. Tynnes det bare i gode tider, forsvinner kapasiteten når aktiviteten er lav, slik den har gjort nå. Det synes å skje med jevne mellomrom. Jeg har vært med på tre runder med «nedlagt» tynningskapasitet. Nå håper jeg vi kan få en stabil plattform, for skogen trenger det jo, påpeker Øvergård.