Nibio feiret seg selv med et heldags lanseringsmøte om skogressurskartet SR16 som endelig dekker hele landet. Mange var interessert i om SR16 kan erstatte skogbruksplaner, men det er også mange andre bruksområder for de nye skogkartene.
Et 30-talls deltakere kom fra fjern og nær og representerte både statsforvalterne, Kartverket, takstselskaper og tømmeraktører
– kort og godt potensielle brukere av informasjonen det nye kartet tilfører.
REFERANSEÅRET BLIR 2022
De første kartregistreringene for SR16 startet i 2017, og de første ferdige kartene var over Trøndelag. Nå kan Nibio endelig tilby samme informasjon for hele landet. Eneste unntaket er et lite område i Pasvik ved russergrensa, der man har vegret seg litt for å fotografere med fly det siste året. Jobben som er gjort og data som er samlet siden 2017 er nå oppgradert slik at hele kartet nå får et felles referanseår
– nemlig 2022.
MÅ BRUKES SOM ET TIDSBILDE
SR16 er laget både i vektorversjon og rasterversjon og er basert på henholdsvis 8,5 millioner segmenter og 450 millioner piksler, kunne forskerne Marius Hauglin og Bjørn Borchsenius fortelle. Begge har vært mye involvert i prosjektet sammen med hovedsaklig seks andre kollegaer i Nibio som har utviklet og laget SR16. Men kontakten med både offentlig forvaltning og næringen har vært tett, for å sikre at produktet møter de praktiske behovene i hverdagen.
Kartene er modellert og forskerne er opptatt av å skildre kartet som et tidsbilde. De er tydelige på at det er knyttet en viss usikkerhet til de kartlagte egenskapene, et usikkerhetsanslag man har valgt å vise i kartet selv. Noen steder avviker kartet nesten ikke fra terrenget, mens andre steder er avviket dessverre større, helt opp til 25 %, kom det fram. Det er naturlig nok viktig å være oppmerk som på om akkurat ditt område er nær korrektbeskrevet eller har store avvik.
– Vil du bruke SR16 i en skogbrukstakst er det viktig å sjekke ut om SR16 i ditt område er nøyaktig nok eller har avvik som krever korreksjon, påpeker forsker ved Nibio, Johannes Breidenbach. Som korreksjon, blir det foreslått å bruke noen lokale prøveflater ved takst for å forbedre kontrollen. Flere var enige om dette.
Forskerne jobber imidlertid ufortrødent videre med å sikre et best mulig kartgrunnlag og ba generelt sett om tilbakemeldinger fra brukerne som innspill til arbeidet som gjøres med forbedring av kartene, noe som skal skje kontinuerlig.
FÅR TILSKUDD
Hvert år brukes det store summer på skogbruksplaner
– som et verktøy for å kunne ta ut verdiskapingspotensialet og ta de miljøhensynene man mener er rett.
Interessen for å redusere disse kostnadene er imidlertid stor, både hos aktørene i bransjen og myndighetene som støtter slik planlegging med en betydelig sum hvert år. Et tilskudd som går gjennom Landbruksdirektoratet, der Jan Erik Nilsen jobber. Han påpekte i sitt innlegg at de gjerne støtter skogbruksplaner der SR16 kartene legges som grunnlag, men også der de benyttes som et supplement.
– Fordi SR16 bruker tilnærmet samme grunnlagsdata og beregnings metodikk som metoder vi allerede har godkjent, og at det allerede er et produkt på veien til skogbruksplan for den enkelte skogeier, sa han. Men la til at LMD vil kreve dokumentasjon på måten det skal brukes på i det enkelte tilfelle før tilskudd kan godkjennes av statsforvalteren. Samtidig understreket han potensialet for for bedringer, særlig på alder, bonitet og treslag. Men han påpekte at nøyaktigheten spesielt for volum synes god nok som grunnlag for vurderinger av ulike skjøtselstiltak, som for eksempel hogst.
STOLER PÅ VOLUM – MER USIKKER PÅ BONITET
Det var også den allmenne oppfatningen i forsamlingen, at erfaringen tydet på at volum blir gjengitt ganske riktig i SR16. Studier viste systematiske feil på rundt 12 % mot tilsvarende systematiske feil i skogbruksplaner på rundt 10 %. Karakteristisk for områdene der feilene i volumberegningene er store, er at det er stor variasjon i kroneform ved samme stammeform, siden skogen kartlegges fra oven, kan trær med en stor og liten krone med for øvrig lik stamme, gi ulikt volumutslag i modellene, forklarte forsker ved NMBU, Ole Martin Bollandsås.
Volumberegningene er det altså god grunn til å stole på. Høydene ser også ut til å bli gjengitt ganske korrekt. Større skepsis ble imidlertid knyttet til bonitet, men også treslag og treantall.
Når det gjelder bonitet viser sammenlikninger mellom beregnet bonitet og feltmålt bonitet at gode boniteter gjerne underestimeres og dårlige overestimeres. Slik havner flere områder i de midlere bonitetene, viste Nibioforsker Johannes Breidenbach i resultatene fra en egen valideringsstudie.
Flere slike prosjekter er gjennomført for å analysere og kvalitetssikre kartgrunnlaget før det skal brukes som grunnlag for beslutninger. Prosjektene er gjennomført i samarbeid med flere aktører i næringen, som selvsagt har stor interesse av å vite hvordan de skal kunne forholde seg til det nye datamaterialet SR16 representerer.
TAP VED FEIL BESLUTNINGER
Bollandsås presenterte også en analyse fra Krødsherad av hva skogeiere taper på feil hogstbeslutninger basert på variasjonen i kartgrunnlaget. Og han konkluderte med at det ikke var avskrekkende, noe også Landbruks og matdepartementet Jan Erik Nilsen var inne på:
– Mange skogeiere bestemmer seg for å hogge når de trenger en større sum til for eksempel en ferie eller nytt kjøkken. Da er det ikke optimalt skog bruk som styrer beslutningen, påpekte han. Dette falt forsker ved NMBU Erik Næsset tungt for brystet, han innvendte at vi ikke må gi opp ideen om rasjonell forvaltning. – Vi må fortsette å holde fanen om økonomisk optimalt skogbruk høyt. Det er vår oppgave å oppdra de der ute, fordi vi kan det, sa han. Næsset mente resultatene tvert imot viser at det er helt nødvendig å få teknikker som gir mer korrekte data på bonitet og alder.
– Selv med gode resultater på forsøk i Krødsherad, koster det altså skogeier 200 kroner mer pr dekar å bruke SR16 kart i sine hogstbeslutninger. Det er ikke godt nok, om kartene skal betjene skogbruket, sa han.
BRUKER SR16 SOM SUPPLEMENT
Even Bergseng i Norskog kunne fortelle at de har brukt SR16 i arbeidet med å hjelpe skogeiere som ønsker å legge ut skogarealer for frivillig vern. Og de opplever at kartet er et godt supplement.
– Selv om det ikke alltid er detaljert nok, påpekte han og forteller at variabler som treslag, bonitet og volum gjerne kalibreres i felt. Bergseng underbygde dette med data hentet fra tre store skogeiendommer, Løvenskiold Vækerø, Cappelen og Mathisen Eidsvold Verk:
– De to første er ganske godt overensstemt med SR16, mens hos MEV er det tydelige systematiske forskjeller sammenliknet med den rådende skogbruksplanen. SR16 viser gjennomgående lavere volum enn skogbruksplanen hos de to første, viste Bergseng som understreket at det ikke er en konkurranse i å ha rett.
– Ingen har rett, det vet vi jo, men vi prøver alle å tilstrebe minst mulig feil, understreket han, da SR16-folket følte seg litt kritisert og pekte på at skog bruksplanene også har feilmarginer og bommer. Et lite tilløp til temperatur der altså. Norskog har imidlertid brukt SR16 med feltkalibrering til skogbruksplaner og skal med det ha klart å redusere kostandene med fire kroner pr dekar.
FLERE BRUKSOMRÅDER ENN SKOGBRUKSPLAN
Forsamlingen var i stor grad enige med Bergseng i Norskog om at SR16kartene, slik de er i dag, bør brukes som supplement til skogbrukstakster, og ikke erstatte de eksisterende løsningene. Dessuten er det mange flere bruks områder enn skogbruksplan for skogeiere. Fra Nibio fortalte Marius Hauglin og Bjørn Borchsenius hvordan kartene kan brukes for å se mulig utviklingspotensial ved skogbrann og dessuten som grunnlag for mulige fremskrivninger, scenarier og simuleringer av skog i deres arbeid. Så har også forskerne gjort en jobb for kommunene Oslo, Tønsberg og Drammen med å fremskaffe temakart som grunnlag for klimagassberegninger i kommunene, hva skogens rolle betyr for det lokalklimatiske og som en oversikt over potensialet for naturmangfold. Alt basert på SR16data. Prosjektet fikk nylig Zeroprisen; Årets lokale klimatiltak.
SKAFFER OVERSIKT I MANGE PROSJEKTER
Statsforvalteren i Innlandet bruker også gjerne SR16 til flere oppgaver. Roar Kjær pekte på at dataene sammen med andre kilder, er nyttige i utpekingen av potensielle verneområder. Og til kartlegging av skog langs jorde kanter, der det nå gjennomføres et prosjekt for å både utnytte disse ressursene og samtidig renske forvokste kanter for bedre utnyttelse av jordene. Han fortalte videre om hvordan statsforvalteren i Innlandet bruker kartene for å skaffe seg en god oversikt over flaskehalsene i tømmerflyten på vei fra skog til industri, som han elegant sammenliknet med vannflyt i elver og vassdrag.
– Slik finner vi hvilke veier som er viktigst for skogbruket og kan bidra til en mer rasjonell tømmertransport, sa Kjær. God informasjon og faktagrunnlag skaper grunnlag for bedre beslutninger
– også for opprusting og vedlikehold av vei. Kjær vil også bruke kartet til å sikre informasjon om gran langs vassdrag for mer rasjonell skjøtsel og mindre byråkrati og søkekrav for den enkelte. Og det er også brukt for å skaffe informasjon om tømmerressursene som står på eiendommer som nå faller innunder det nye PEFC-kravet til miljøregistreringer på alle eiendommer med nedre grense på 50 dekar.
Til slutt viste forsker Kjersti Gisnås fra NGI (Norges geotekniske institutt) hvordan man her har brukt SR16 som grunnlag for hvilken rolle skogen kan spille for å begrense risikoen for og skadene av snøskred
– et oppdatert aktsomhetskart som tydeligvis er korrigert for en god del feil takket være ny informasjon også om skog. Disse nye kartene er snart på vei ut til kommunene, kunne hun avslutte SR16dagen med.