På Viken Skogs årsmøte la styret fram et rekordoverskudd på 188 millioner kroner. 100 av disse skal gå til etterbetaling av tømmeret og 80 skal styrke egenkapitalen. Årsmøtet syntes det var en god ide. Det syns de også om satsingen på ny industri på Follum.
Årsmøtedelegatene i Viken Skog var først invitert til Follum til en presentasjon av organisasjonens nye industrisatsing på Treklyngen; samarbeidet med Billerud Korsnäs om et nytt masseanlegg på den gamle papirindustritomtatil Norske Skog. Det var tidligere NorskeSkog Saugbrugs fabrikkdirektør Kjell Arve Kure som presenterte prosjektet han nå er ansatt for drive fram.
STOR ØKNING FRA I FJOR
Vel inne i årsmøtesalen på Thorbjørnrud hotell etter omvisningen, fikk årsmøtet presentert morselskapets årsresultat på nærmere 188 millioner kroner. Drifta i selskapet bidro med 23 millioner kroner (åtte millioner kroner i 2020) og finansresultatet lå på 165 millioner kroner (26 millioner kroner i 2020). Moelvens innvirkning på finansresultatet kommer fra konsernets 2020 resultat. Rekord overskuddet til Moelven i 2021 kommer ikke før i mai og vil bli synlig hos Viken Skog først i 2022regnskapet.
FORDELING AV OVERSKUDD
Det var en klart fornøyd medlemsmasse som møtte styret og administrasjonen i Viken Skog. Både for avgjørelsen om å kjøpe opp aksjene i Moelven på forkjøp foran KLP i fjor og med selskapets rekordoverskudd.
Fra ledelsen ble det foreslått å fordele overskuddet mellom etterbetaling av tømmer og overføring til egenkapital. 50 millioner skal gå til etterbetaling på gjennomsnittlig årlige tømmerleveranser de siste fem årene, med 30 kr/m3. Ytterligere 50 millioner overføres til etterbetalings fond. 7,5 millioner kroner går til utbytte til andelseierne. Samvirkeloven legger begrensninger på dette utbyttet til 3–4 %, derfor må mye av overskuddet betales over levert tømmer. 80 millioner kroner foreslo styret å overføre til egenkapitalen som nå beløper seg til 1,3 milliard kroner for morselskapet. Riktignok har selskapet fortsatt rundt 572 millioner i gjeld
– mest fra oppkjøpet i Moelven, men dette bør altså nå være mulig å cashe ut, hvis ønskelig.
Med alle Vikens datterselskaper og andre tilknyttede selskaper (som Ring alm, Begna Bruk, og Moelven Industrier med flere) har hele konsernet et årsresultat på 978 millioner kroner.
STØTTE AV ÅRSMØTET
Forslaget ble vedtatt av årsmøtet. Full støtte fikk også industrisatsingen på Follum. Årsmøtet ga tydelig uttrykk for at styrets arbeid for å få opp masseproduksjon i hjertet av Vikenland er kjærkomment. Det ble presentert som et mål at egen masseindustri, i tillegg til at den skal bli lønnsom i seg selv, skal bidra til å spare 30–50 kr pr kubikkmeter på tømmertransport, som kan gå rett inn på tømmerprisen til skogeier. Dermed vil egen industri ikke bare gi leveringssikkerhet for norske skogeiere, men også en sannsynlig høyere tømmerpris i fremtiden, er resonnementet. Og med en voksende egenkapital oppleves ikke risikoensom for høy. De siste årenes massepriser tyder dessuten på et marked med betalingsevne. Viken Skog har de siste årene kjøpt seg opp i sag bruksvirksomhet i Norge, med begrunnelsen om at råstoffleverandørene skal være med på lønnsomheten lenger ut i verdi kjeden. Industrisatsingen i masseproduksjon på Follum ble presentert som et nytt ledd i samme strategi.
