Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Flisfôr for matsikkerhet og dyrehelse

 

Margareth Øverland leder Foods of Norway og viser hvordan flis kan bli til proteinrikt dyrefôr som både kan erstatte soyaimport og dessuten gi bedre dyrehelse. Dette kan bli et skikkelig kinderegg fra skognæringen – som «alle» heier på.

Professor og leder for Foods of Norway, Margareth Øverland, påpeker at årets tørke- sommer bare viser hvor sårbare vi er når det gjelder selvforsyningsgrad og matsikkerhet, og at husdyra har en nøkkelrolle i norsk matproduksjon. – Men vi er altså svært avhengig av importerte fôrråvarer. Klimaendringene og økende politisk uro i verden rokker dermed ved matsikkerheten vår, advarer hun.

I tillegg understreker hun hvor viktig norsk akvakultur og fiskeoppdrett er for Norge. Fôr til oppdrettsfisk har tradisjonelt kom- met fra fiskemel, men dette er ikke lenger bærekraftig. – Det er ikke nok fisk i havet til å fôre den sterkt økende mengden opp- drettsfisk på dette. Soyaprodukter har der- for overtatt som viktigste proteinkilde, men det er heller ikke problemfritt, sier Øverland.

Les mer i Norsk Skogbruk nr 12.