Den viktigste strategien for å hindre barkbilleangrep er å redusere antallet store grantrær, viser en ny studie utført ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Gjennom datamodellering er ulike skogskjøtselstrategier sammenliknet, for å se hvordan skogen vil utvikle seg de neste 70 årene. I tillegg til å se på hvilken metode som egnet seg best for å forebygge store barkbilleangrep, ble også tømmerproduksjonen vurdert.
Skjøtselstrategiene som ble vurdert var blandingsskog (lauvtrær favoriseres ved ungskogpleie og tynninger), kortere omløpstid (laveste tillatte alder for sluttavvirkning er 10 prosent lavere enn hva skogbruksloven krever), lengre omløpstid (laveste tillatte alder er minst 20 prosent høyere enn hva skogbruksloven krever), og kontinuitetsskogbruk.
Resultatene viste at kortere omløpstider og blandingsskog gjorde skogen mindre sårbar for barkbilleangrep, skriver Skogsaktuellt.se. For å både redusere faren for billeangrep og samtidig maksimere hogsten, gav en kombinasjon av de øvrige strategiene best resultat.
− Vi simulerte ulike skjøtselsstratgier og så at den beste måten å møte angrepene på er å redusere antallet store grantrær. Dette skyldes sannsynligvis at granbarkbillene foretrekker å bygge reir i grantrær med større diameter, slik at de får mer plass til å legge egg, og larvene kan utvikle seg lettere, sier Teresa López-Andújar Fustel, doktorgradsstudent ved SLU, i en pressemelding.
Medforfatter Jeanette Eggers legger til at stadig mer forskning viser at økt variasjon i skogbruket er bra for å forebygge ulike problemer, ikke minst når det gjelder risikoen for skader som forventes å øke i takt med klimaendringene.
Alt ifølge Skogsaktuellt.se.