NIBIOs barkebilleovervåking viser økt fare for utbrudd i år. Landbruksdirektoratet anbefaler skogeiere i risikoområder å ta ut hogstmoden granskog mens den ennå er frisk. Barkebillefaren er aller høyest i Numedal og Valdres.
Barkbilleovervåking med feromonfeller har pågått hvert år siden 1979. Norge har ikke hatt store barkebilleutbrudd siden 70-tallet, men et varmere klima gir økende uro både hos forskere og i forvaltningen.
Det ble i fjor rapportert om en del angrep på stående skog, i områder som ble herjet av storm i 2021. Barkebilleutbrudd tre år etter skogskader er ikke uvanlig. Økningen av biller i 2021 var trolig et resultat etter tørkesommeren 2018. Dette betyr at man må vurdere hogst i mer utsatte områder, anbefaler Landbruksdirektoratet, som har bedt NIBIO utarbeide en prioriteringsliste for hogst.
Anbefaler færre gran og mindre hogstkanter
Færre grantrær og mindre hogstkanter kan forebygge og dempe fremtidige barkbilleutbrudd, skriver NIBIO på sine sider. Trærne i sol- og vindutsatte bestandskanter, etter hogst eller etablering av skogsbilveier, er mer utsatt for angrep – trolig fordi de er stresset av plutselig fristilling.
NIBIO skriver også at barkebilleangrep i tillegg til å gå ut over tømmerproduksjonen, også reduserer karbonfangsten i skogen. Når mange trær dør kan det føre til mer flom, erosjon og en endret nitrogenbalanse i jorda.
Frykter vippepunkt
«Granbarkbillen angriper vanligvis ikke friske trær. Som regel legger den egg og formerer seg i døende grantrær eller ferskt tømmer. Men, når billene blir mange – eller trærne blir svekket av tørke og vind – kommer systemet til et vippepunkt der granbarkbillen endrer adferd; den går fra relativt harmløs til aggressiv og begynner å angripe friske trær», skriver NIBIO.
Deres anbefaling til skogeierne er å plante mindre gran i utsatte områder, og blande inn mer andre treslag som furu og løvtrær.
Tiltak for å unngå barkbilleangrep i 2024:
1) Prioriter bestand svekket av vind eller tørke eller barkbiller.
2) Prioriter bestand som ligger i områder med mye skadet eller stresset granskog.
3) Prioriter tørkeutsatt skog, slik som gran plantet på mer typiske furulokaliteter.
4) Unngå å sette igjen flatekanter mot hogst¬moden, gran-dominert skog. Prioriter hogst av bestand som står slik til.
5) Prioriter bestand med høy granandel fremfor blandingsskog og rene løv- og furubestand.
6) Prioriter bestand som ligger i områder med mye hogstmoden granskog (hkl. IV og V).
7) Prioriter områder som hadde høye billefangster i årets barkbilleovervåking (2023).
8) Prioriter bestand i lavereliggende områder.
9) Prioriter soleksponerte og/eller sørvendte li-sider.
Hele listen med merknader til hvert av tiltakene kan leses på Landbruksdirektoratets sider.