Kartlegging av naturskog 

Naturskogen i Norge utgjør om lag 30 prosent av det produktive skogarealet, ifølge NIBIO-tall. I løpet av året skal den synes på et offentlig tilgjengelig kart. 

I løpet av året skal det etableres et offentlig tilgjengelig kart over naturskog i Norge. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen gav i februar Miljødirektoratet i oppdrag å lage et offentlig kart over den gamle skogen som ikke er flatehogd. Det blir det første kartet som gir en samlet oversikt over naturskog i Norge.  

Baseres på eksisterende kilder 

I oppdragsbrevet til går det fram at kartet kan være basert på fjernmåling og eksisterende data fra eksisterende kartlag og datakilder. Direktoratet bes om å etablere og publisere en første versjon av kartet så snart som mulig, og senest innen utløpet av 2024. Samtidig med leveransen skal det klargjøres hvilket presisjonsnivå kartet har, og gis en anbefaling om eventuelt videre arbeid med kartet. 

Bakgrunnen for oppdraget er forskeroppropet, hvor 167 forskere tar til orde for nettopp en slik kartlegging.  

Krever hogstforbud 

Naturvernforbundet var raskt på banen og krevde forbud mot all hogst av naturskog inntil den planlagte kartleggingen av naturverdiene er gjennomført, og skogene er vurdert for vern. Naturvernforbundet frykter at prosjektet ikke blir gjort grundig nok, og poengterer at det er den skogøkologiske definisjonen av naturskog som må legges til grunn for kartleggingen. 

– For å unngå naturtap tapt bør det innføres hogststans i naturskogene inntil naturverdiene er registrert, vurdert og ivaretatt i vernesammenheng. Dette er avgjørende for Norges oppfølging av Naturavtalen. Kartlegging av naturskog må også kunne benyttes til å identifisere viktige og potensielle restaureringsområder og mulige landskapsøkologiske spredningskorridorer i skog, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, i en pressemelding. 

Naturvernforbundet mener også at kartene som utarbeides må krysses med bonitetskart, noe som vil gjøre det lettere å finne områder med rødlistede arter og naturtyper som kan være aktuelle for skogvern. 

Halvering av hogsten? 

Mens Skogeierforbundet er positive til at kunnskap om naturskog sammenstilles, mener de at forslaget om hogststopp er uten bakkekontakt.  

“Naturvernforbundet har nylig gått ut med forslag om hogststopp i all skog som er etablert for over 80 år siden og som ikke har vært drevet siden. Dette utgjør 38 prosent av skogarealet og omfatter store deler av den skogen som kan brukes i Norge”, skriver Skogeierforbundet i en nyhetssak på sine nettsider. 

– I praksis vil hogsten måtte halveres. Det vil gi store konsekvenser for overgangen til fornybarsamfunnet, sier Per Skorge, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, i samme sak.   

Definisjonen på naturskog  

I forskeroppropet er gjenværende naturskoger forstått som den skogen som ennå ikke har vært flatehogd, jf. Storaunet og Rolstad 2020. Dette er den samme definisjonen Naturvernforbundet henviser til. I denne rapporten anslås det at 30 prosent av det produktive skogarealet kan betraktes som naturskog. 

 

 

Representantforslag i Stortinget om umiddelbart vern av all gammelskog/naturskog vedtas ikke 

Stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Sveinung Rotevatn, Guri Melby, Alfred Jens Bjørlo og Ingvild Wetrhus Thorsvik leverte i desember følgende forslag til Stortinget: 

«Stortinget ber regjeringen umiddelbart forby all hogst av gjenværende gammelskog/naturskog i Norge, kartlegge all gammelskog/naturskog innen 2025 og sørge for at all gammelskog/naturskog i Norge formelt vernes innen 2030.» 

Tilrådingen fra energi- og miljøkomiteen til Stortinget etter behandling av saken kom 11. mars. Komiteen rår Stortinget til å ikke vedta forslaget 

Skroll til toppen