Drift og Maskiner

Student med lidenskap for skogsbilvei

Han kjører «alt» av store maskiner, bygger veier, klipper kanter og brøyter snø. Nå går han løs på en bachelor på Evenstad i tillegg.STORE MASKINER: – Vi har utstyr til å ta på oss all slags vedlikehold, opprusting og nybygging av vei, sier Erlend Brænden.

En ettermiddag i oktober møter vi Erlend Brænden (21) i skogen utenfor hjemstedet Elverum. Han har nettopp startet et kveldsskift i graveren etter å ha vært på skolen og hatt forelesning. Her er han i ferd med å legge siste hånd på verket i et oppdrag bestående av skogsgrøfting og sporpussing.

 

– Hvor kommer interessen din for skogsbilveg og maskiner fra?

– Jeg er nok arvelig belastet tror jeg. Pappa har kjørt forskjellige maskiner innenfor skogbruket i cirka 40 år og jeg har vært med han siden jeg var liten gutt.

 

 Hva er best med jobben?

– Det jeg synes er fint med jobben er at jeg får gjøre det jeg liker best i de omgivelsene jeg trives best i. Når Erlend snakker om jobben sin og alle oppdragene han skal på eller har gjennomført er han alltid like ivrig og entusiastisk, så jeg måtte spørre om det er noe han ser på som en «ulempe» med jobben også. Han forteller at det iblant kan bli litt slitsomt å hele tiden måtte være tilgjengelig på telefon. Ofte er det skogeiere som ringer og trenger blant annet opprusting av en veg, sporpussing etter drift, klipping av vegkanter eller snøbrøyting. Telefonen til Erlend ringer tre ganger bare under dette 20 minutters intervjuet.

 

– Hvorfor valgte du å ta en bachelor når du allerede har fast jobb?

– Jeg føler det er en ekstra trygghet og ha en utdanning i bakhånd i tilfelle jeg en dag skulle få lyst til å gjøre noe annet enn å kjøre maskin. I tillegg er det fint å få litt mer teoretisk kunnskap som jeg også kan få bruk for i jobben min.

 

– Hva er planene dine etter endt utdanning på Evenstad?

– Planen er å fortsette i den jobben jeg har nå etter utdanningen, før jeg etter hvert tar over styringen av familiebedriften, som i dag består av meg og pappa.

 

– Men du kjører ikke bare gravemaskin.Fortell om maskinparken din og hva annet du kjører.

– Per i dag har vi tre gravemaskiner, i tillegg har vi en JCB traktor og to MB Trac traktorer og en veihøvel. Om sommeren bruker jeg også mange timer på krattknusing med den slagkraftige krattknuseren vår.

 

– Med den maskinparken høres det ut som dere tar på dere det meste av oppdrag når det kommer til skogsbil­veg?

– Ja, vi har utstyr til å ta på oss all slags vedlikehold, opprusting og nybygging av vei, avslutter Erlend.

 

 

Les hele Norsk Skogbruk 10 her