Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

En halv million tonn importert soya årlig

Landbruket bruker rundt 200 000 tonn soyamel i året til produksjon av kraftfôr, mens lakseoppdretterne bruker nærmere 300 000 tonn såkalt soyaproteinkonsentrat (SPC). Og det aller meste av dette kom- mer fra Brasil.

Et viktig motiv for forskningen på fôr fra trevirke er behovet for å finne en lokal og bærekraftig proteinkilde, til erstatning for soyaimporten. Framtiden i våre hender (FIVH) har kartlagt bruken av soya i Norge og laget en rapport. Her framgår det at bruken av soyamel har vært stabil i landbruket de siste ti årene, mens oppdrettsnæringen fak- tisk har redusert med rundt 100 000 tonn siden 2015. Det er såkalt hvetegluten som erstatter soya i denne næringen, dette pro- teinholdige melet importeres hovedsakelig fra Belgia og Frankrike.

Les mer i Norsk Skogbruk nr 12.