Vida stanser produksjonen på alle sine sagbruk i minst en uke, og Södra lar også samtlige av sine sagbruk stå i en periode. Samtidig slo Södra nettopp på 200 SEK på sagtømmeret til sine skogeiere i Götaland. Det er fortsatt et tømmerrace, men det begynner å røyne på for sagbrukene.
Det forteller Carl Johan Moberg i Treebula som følger nøye med på det som skjer både på tømmerpriser og for svensk skogindustri nå:
– Ja, sagtømmerprisene har jo fortsatt å stige jevnt enda litt siden forrige måned i hele landet, før Södra plutselig slo til med et prisrykk i midten av februar, forteller Moberg. (Det kom etter Treebulas prisoversikt var ferdig for dette nummeret og er derfor ikke med i tallene i statistikken i tabellen, red anm.).
– Prishoppet kom imidlertid rett etter Södras årsresultat for 2024, der det kommer fram at både sagbruksvirksomheten Södra Wood, og treforedlingsdelen Södra Cell, har klart seg godt med sorte tall i fjor. Og det er godt gjort i disse tider, kommenterer Moberg.
Han vet jo at mange svenske sagbruk sliter nå, etter lang tid med høye tømmerpriser og moderat økning i trelastprisene.
– Joda, det har vært litt økning for trelast også. Men sagbrukene vil jo gjerne utnytte sin produksjonskapasitet. Det importeres derfor en del fra Polen og Balitkum i hvert fall til sagbrukene i Götaland der sagtømmerprisene nå altså går mot nye høyder, forteller han. Denne situasjonen fører også til at tømmer fra Nord-Sverige nå «eksporteres» til Sør-Sverige. Selv om transportavstanden er lang. Noen lange transportstrekk gjør nok en del norsk tømmer inn i Sverige også, erfarer Moberg.
Kampen om sagtømmeret bekreftes av Skogsaktuelt som nylig meldte at lagrene av sagtømmer i svensk skogsindustri, ved virkesterminaler og bilveg ved årsskiftet var 13 prosent lavere enn det gjennomsnittlig har ligget på samme tid på året, de siste fem årene.
Prisene på energivirke er også i historisk perspektiv fortsatt høye, men den milde vinteren gjør at dette markedet ikke er så hett for tiden.
– Lagrene på varmeverkene er greie nå, mener Moberg som også ser at groten i stor grad har blitt brukt som underlag for maskinene i skogen i vinter.
Så kan han varsle at i hvert fall Treebula setter støtet inn på karbonkreditter utover våren i de svenske skoger. Og har også landet en avtale med Microsoft som vil verne biologisk mangfold gjennom et biokredittprosjekt langs skogsveger, for å sikre svenske sommerfuglarter.
Moberg konstaterer at presset på biomassen og tømmeret sannsynligvis ikke blir mindre fremover. Til tross for høye priser og stor etterspørsel går svensk avvirkning nedover. Det har til tider vært høy utnyttelse i svenske skoger som gjør at uttaket nå begrenser seg.
– I tillegg kommer nye restriksjoner og båndlegging. Både via lovverket – nasjonalt, i EU og globalt – der det nå er flere nye lover på gang. Senest miljømålskomiteens forslag som kom den 14. februar. I tillegg øker markedet for å la skogen stå gjennom karbon- og biokreditter, som også vil hindre tømmer å komme ut av skogen, avslutter han.