Råvaremarkedet er presset, med rekordhøye tømmerpriser. I Sverige stopper både Vida og Södra produksjonen ved sine sagbruk i perioder for å effektivisere produksjonen.
Den svenske sagbruksindustrien er presset. Begrenset tilgang på tømmer, høye priser og et svakt trelastmarked tvinger nå fram produksjonsstopp.
Det var Dagens industri (Di) som 10. februar rapporterte at sagbrukskonsernet Vida stenger produksjonen ved alle sine 12 sagbruk i minst én uke i midten av mars.
– Jeg utelukker ikke et lengre stopp, markedet for sagbruk er tøft, sier administrerende direktør i Vida, Måns Johansson, til Di.
Södra gjør samme grep, og stopper produksjonen ved samtlige av sine sagbruk i perioder.
– Ut fra begrensningen som finnes i råvaremarkedet, produserer vi på den måten så effektivt som mulig, sier administrerende direktør i Södra, Lotta Lyrå, til Smålandsposten.
Hun la samme uke fram et rekordresultat for skogeierforeningen i 2024. Nesten 1,8 milliarder av et driftsresultat på 2,6 milliarder deles ut til medlemmene, og foreningen hever prisene ytterligere.
– Vi opplever råvaremarkedet som fortsatt veldig godt, sier Lyrå til Di.
Produksjonsstansen ved sagbrukene er et forsøk på å effektivisere, gjennom å både begrense volumet inn i et marked med lav etterspørsel, og å bygge opp tømmerreserver ved egne bruk. Foreløpig skal det ikke være fare for permitteringer.
– Dette gjelder kun selve sagingen. I stedet vil vi fokusere mer på videreforedling. De ansatte vil ikke bli permittert – det er fortsatt nok å gjøre. Det kan også være et passende tidspunkt for å gjennomføre opplæring og ekstra vedlikehold enkelte steder, sier Jan Liljegren, administrerende direktør for Vida VMO (Vimmerby, Mörlunda, Orrefors), til Vimmerby Tidning.
– Hele sagbruksindustrien har investert ganske mye over tid, så alle sagbruk har nå bedre kapasitet. Samtidig har det blitt avvirket noe mindre skog de siste årene sammenlignet med under pandemien, men ikke dramatisk mye mindre. Konkurransen er rett og slett tøffere, og det har vært gode tider for skogeierne, som derfor ikke føler noe press for å avvirke mer. Det er en ganske kompleks situasjon, sier Liljegren videre til Vimmerby Tidning.