Forventer prisfall i oktober

Prisfallet på trelast i USA forventes å påvirke Europa i fjerde kvartal, med en nedgang på 25–40 %. Men markedet klapper ikke sammen, og bunnene ligger stadig høyere.

Det mente Danske Banks Johan Freij (bildet) på Treindustriens webinar om markedet nylig. Han viste at trelastprisen i USA, som falt kraftig nylig, nå har begynt å stige igjen. Og tror ikke bunnen blir dypere. بوكر Bunne- ne har faktisk stadig ligget høyere etter finanskrisen.

– Det er mye som taler imot at markedet klapper sammen. For det første er det lave lagre og fortsatt høy etterspørsel. كازينو في السعودية Vi tror også den vil vedvare fordi tre blir stadig mer populært som klimavennlig byggemateriale, der særlig CLT er i dytten. Dessuten renoveres det mye i EU-landene og i god Green Deal-stil, er tre ønsket. På toppen, er det jo en relativt varig nedgang i tømmeruttaket i Kanada, der årlig avvirkning har sunket fra 80 til 55 millioner kubikkmeter på grunn av billeangrepene. Derfor vil prisen på trevirke holde seg høy fremover, mente Freij.

Han viste også et kart over hvor i verden man forventet å kunne hente ut

tømmer fremover. Mange skogsområder er svært utilgjengelige, og en del er brann og insektutsatt. – Men Nord- Europa og deler av USA har mer å tilby, påpeker Freij, som tror det blir kamp om tømmeret fremover, noe som styrker troen på at det ikke blir noen priskollaps.

De gode trelastprisene og lønnsomheten for sagbrukene har fått mange til å peke på at sagtømmerprisen er for lav. Freij mente hele næringa på sikt vil nyte godt av at sagbrukene nå tjener penger. – Vi ser at selskapene nå tjener gode penger, marginen er over 35% i andre kvartal i år for de fleste av dem. Så får noen kritikk for dette. Det er jo litt underlig å få kritikk for å tjene penger. Og jeg tror ikke selskapene har makset sin posisjon engang, men det er viktig at sagbrukene nå tjener godt, for dette er ikke en høymarginindustri. Ofte godtas marginer som annen industri ikke vil akseptere. Det er et etterslep her. Derfor gagner det alle at sagbrukene nå tjener penger som kan gå til investeringer som gjør dem mer effektive og rustet for fremtiden, mente Freij.

Så Freij heier på sagbrukene sin inn- tjening, til tross for at han har større grunn til å klage på sagtømmerpriene for sine svenske skogeierkollegaer enn vi nordmenn har. موقع مراهنات عالمي Han viste hvordan svenske tømmerpriser ligger lavere enn på norsk side.

For øvrig kunne Freij si om tømmerprisene at furua er løftet på nivå med grana. Og om massevirket påpekte han hvordan prisnivået har ligget lavt hele tiden, til tross for høye massepriser. Og bekreftet igjen at det nå også ses en nedgang i massemarkedet – først i Shanghai, som gjør at han tror det kan bli et globalt fall snart.•

 

Skroll til toppen