Kystskogbruk

Fra olje- til treøkonomi

Selv om det i Rogaland er relativt lite skog i forhold til andre deler av landet, har det skjedd spennende ting på tre- og fiberfronten. Trefiber skal brukes til å suge opp oljerester og det bygges innovativt og stort i massivtre.



Tekst og foto:  Gerd Inger Aarnes

Det Stavangerbaserte gründerselskapet GOEip presenterte på kystskogkonferansen et produkt som er meget aktuell i overgangen til bioøkonomien. – Vi bruker råstoff fra skogen til å produsere et produkt som kan brukes til å sprøytes inn i gamle oljereservoar for å gjøre det mulig å ta opp oljerester på en økonomisk drivverdig måte, forklarte Siw Bjørkås, styreleder i firmaet. – Med denne teknologien kan vi også øke karbonlagringen under bakken. GOEip kommer til å trenge store mengder råstoff fra skogen og ønsker helst å bruke norske råvarer.

Nordens største finanspark i tre

Mens GOEip sin teknologi er svært spennende og kan brukes i oljereservoar flere steder i verden, var det et par andre firma som viste fram eksempler på innovativ trebruk i lokalområdet. Det anerkjente arkitektfirmaet Helen & Hard har i en årrekke tegnet kunstferdige limtrebygg som de har vunnet internasjonale priser for. Helen & Hard er kjente for å prøve ut nye  idéer i sine trebygg. Nå skal de bygge Nordens største finanspark i Stavanger i tre. Bygget vil bli på 15 000 m2 i syv etasjer og estimert pris er på 500 millioner kroner. På konferansen tok arkitektene Peter Feltendal og Njål Undheim med seg alle deltakerne ut til Forus hvor de presenterte en såkalt mockup av en del av bygget. Mockup er en fullskala modell av et lite segment av bygget der de tester ut bærekonstruksjonen, materialer og tekniske og praktiske løsninger. قمار اون لاين Arkitektene hadde tenkt ut flere fiffige løsninger som man kunne se i modellen. Det lekre taket bestod av plater med treriller der lufte­anlegg og andre tekniske løsninger ligger skjult og belysningen blir integrert. العاب قمار حقيقية Møterom i glass er laget på en slik måte at de er flyttbare uten krevende ombygging. Bygget har fått oppmerksomhet i media, både i byggteknisk fagpresse, og i lokalpressen. Noe av årsaken til det er at limtrekonstruksjonen skal bruke tredybler for å binde sammen bygget og dette er relativt nytt i Norge. Dessuten vil bygget bli Nordens største finanspark og ha stor betydning for finans­miljøet og for bydelen Bjergsted i Stavanger.

Massivtrefjøs

Det er ikke bare finansfolk som får jobbe i flotte innovative trebygg i Rogaland; også sauer og andre husdyr skal få «jobbe» i massivtrebygninger, hvis Riska sagbruk får det som de vil. På Hommersåk står kanskje et av Rogalands fineste driftsbygninger oppført og nesten klart til bruk. Det er sauebonden Mikal Nordbø som har fått satt opp det første av det som forhåpentligvis skal bli en rekke nye massivtrefjøs i Rogaland. لعبت البوكر Ikke så rart at det var Nordbø som fikk det første bygget oppført egentlig, for i tillegg til å være sauebonde jobber han på Riska sagbruk.

Vedlikeholdsfritt byggesett

Det innovative sagbruket har søkt om patent på en ny type massivtreelement av malmfuru. Elementene er utformet på en slik måte at store deler av bygget lett kan settes sammen uten spesialkompetanse og utstyr. De sages ut slik at kjerneveden kommer på utsiden av bygget som dermed er naturlig impregnert. En annen viktig detalj ved elementene er en liten tapp som kommer på utsiden av veggene; der er en kant som gjør at vanndråpene samler seg opp og drypper ned, i stedet for å trekke inn i veggen. Riska sagbruk kan dermed reklam­ere med rimelige massivtrefjøs som ikke trenger behandling og som bonden stort sett kan sette sammen på egen hånd.