Industri

Fra avispapir til bølgepapp i Bruck

Norske Skogs styre vedtok 22. april å bruke rundt en milliard kroner på å konvertere PM3 ved fabrikken i Bruck, Østerrike fra avispapir til emballasjepapp basert på returfiber. Dermed entrer Norske Skog et marked som forventes å vokse med 600 000 tonn årlig bare i Europa.

Produktene fluting og testliner til bølgepapp vil være 100 % basert på resirkulert fiber. I tillegg vil energikilden være damp fra et nytt avfallsforbrenningsanlegg som settes i drift i disse dager. – Denne investeringsbeslutning- en representerer en ny æra for Norske Skog og er et stort skritt til å bli en ledende uavhengig europeisk produsent av høykvalitets, fornybar og miljøvennlig emballasjekartong. Konverteringsprosjektet viser det store iboende potensialet til våre industriområder og vil styrke Norske Skogs aktiva og kontantstrømgenerering i flere tiår fremover, sier Norske Skogs konsernsjef Sven Ombudstvedt i en pressemelding.Her fremgår også at Norske Skog vil investere rundt 100 millioner euro i konvertering av Bruck PM3, og at regionale banker har forpliktet seg til finansiering av rundt 70 av disse millionene. Produksjonen av papp på Bruck PM3 vil starte i fjerde kvartal 2022, tre måneder etter at dagens produksjon av 125 000 tonn avispapir har opphørt. Full kapasitet på 210 000 tonn forventes oppnådd i andre halvdel av 2025. Den andre maskinen i Bruck, med en kapasitet på 265 000 tonn LWC magasinpapir, vil fortsette produksjonen upåvirket av dette prosjektet, heter det.

Konverteringsprosjektet innebærer bygging av et nytt returfiberanlegg for produksjon og rensing av massen som trengs for produksjon av pappen, og en omfattende ombygging av selve papirmaskinen. •

Les mer i Norsk Skogbruk nr 5.