FollaCell bruker mer norsk råstoff

FollaCell bruker årlig 360.000 m3 tømmer og flis til CTMP-masse som går til kartong. 40% av dette har vært importert. Men i år ligger foreløpig prosentandelen på 20–25 %. Hovedgrunnen er at fabrikken henter en større andel fra Østlandet.

Fabrikksjef Odd Morten Aalberg overtok ansvaret for en fabrikk som ble reddet i siste liten. Da Tofte ble nedlagt som siste av en rekke treforedlingsindustrier i 2013, stoppet også produksjonen av mekanisk masse opp i Follafoss. Fabrikken sto i 10 måneder og ingen trodde det noen gang ville produseres noe mer her. Tilfeldighetene skulle få det til at den østerrikske kartongprodusenten Mayr-Melnhof var på utkikk etter en pent brukt massefabrikk akkurat da. Alternativet ville være å bygge nytt. Men det er som kjent ganske mye dyrere å bygge opp ny industri, enn å videreføre eksisterende. Inn kom Odd Morten Aalberg i 2014 som fabrikksjef – og han har vært der siden.

MER FRA BÅDE TRØNDELAG OG ØSTLANDET
Siden den gang har også det som var tømmerimport til norsk industri, blitt til tømmereksport. Nå går 3–4 millioner m3 av årlig uttak på rundt 10 millioner m3 ut av landet – i hovedsak fra Østlandsområdet. العاب مربحة على النت

I Trøndelag har derimot en relativt intakt skogindustri hele tiden måttet importere råstoff. Aalberg syns det er en trist utvikling at mindre av norsk råstoff foredles innenlands og nå øker altså bedriften sitt forbruk av norsk råstoff. – Vi har årlig importert 40 % av råstoffet vi bruker, men satte oss i fjor som mål å halvere dette. Foreløpig har det gått fint. Aller helst vil vi ha tømmer for å utnytte kapasiteten ved eget vedrenseri. Og for 2021 har vi klart å få opp avtalene med tømmeraktørene. Vi kjøper fra alle de tre som er aktive i Trøndelag, Allskog, SB Skog og Nortømmer. Og så har vi altså i tillegg fått avtale med en aktør på Østlandet som nå sender flis på båt opp hit, forteller Aalberg hemmelighetsfullt. Et overskudd av massevirke i markedet og sagtømmer som rives bort, har også væt en god hjelp for Aalberg i å øke andelen norsk virke akkurat nå.

Tiltakene gjør altså at 15–20 % mindre tømmer kommer fra Skottland og Irland. Aalberg har prøvd bil- levirke fra Europa også, men det slut- tet han raskt med, fordi det ikke holdt kvaliteten.

10% KORONANEDGANG

FollaCell har klart seg rimelig bra gjennom koronatiden så langt. Med en omsetning på 542 millioner kroner i fjor. – Det er noe ned fra toppårene i 2017–18, da vi lå på rundt 575 millioner kroner, men så hadde vi også en treukers markedsstopp i fjor på grunn av pandemien. Også andre halvår i fjor famlet markedet. كازينو 888 Totalt ble det en nedgang på rundt 10 %. Men nå er vi på vei opp igjen, i alle fall volummessig, selv om prisen ikke har restituert helt. ربح حقيقي من الانترنت Men den stiger, og vi lander helt ok i år, sier Aalberg som konstaterer at verdensøkonomien påvirker masseindustrien umiddelbart. •

Les hele Norsk Skogbruk nr 5.

Skroll til toppen