Marcsmanprosjektet identifiserer risiko

Marcsmanprosjektet fikk en del plass på NIBIOs formidlingskonferanse før sommeren.

 

Akronymet MARCSMAN står for Maximizing the Resilience and Carbon Sequestration in Managed Norway Spruce Stands. Med økt forekomst av ekstremvær sikter prosjektet mot en klimatilpasset skjøtsel av skogen. Del fire av MARCSMAN-prosjektet handler om stormskader og snøbrekkskader – aktuelle risikoer for fremtidens skog.

 

STORMSKADER

Bjørn Egil Nygaard fra Norconsult presenterte bakgrunnen for et nytt verktøy for skogeiere; nemlig nedskalerte klimadata. Dette er en type klimakart med stedsspesifikk risikovurdering. Nygaard fortalte om et kasus fra Varaldsskogen i Kongsvinger, der bruk av nedskalerte klimadata viste at de kraftigste vindkastene oftest kommer nordfra. Dermed kunne man rådgi skogeier til å la det stå igjen en urørt buffer mot nord for en sterkere skogkant. For selv om vinden historisk sett blåser mest inn fra vest her, er det nordavinden som utgjør den største skadetrusselen. Dette er et eksempel på en praktisk anvendelse av risikomodellene.

 

SNØSKADER

Et annet bruksområde for nedskalerte klimadata er modellering av snøskader. Ekstreme snøfall blir hyppigere og mer intense, noe som øker faren for snøbrekk. Peter Zubkov presenterte resultater fra sin doktorgrad på snøbrekk i Fritzøes skoger. I november 2016 og januar 2018 falt det mye tung og våt snø på Østlandet. For å undersøke hvor presise risikomodellene er, sammenlignet Zubkov modellen med registrerte snøbrekkskader.

– Dataene viste 85 000 skadde trær i høydelaget 100-300 moh, noe som stemte godt med modellen som forutså skader på 50-250 moh, forteller Zubkov. Modellen for kritisk snølast basert på lasertakstdata hadde også god prediksjonsverdi. Her var konklusjonen at snøbrekk ved ekstremnedbør var styrt av mengden snøakkumulering, mens ved normalvær var snøkbrekk predikert av skogens diameter/høyde-verdier.

 

RUSTET FOR FREMTIDENS KLIMA

– Siden klimaendringene allerede nå fører til en del ekstremvær, bør vi være forberedt på å oppleve mer ubehag i årene fremover, sier Zubkov. En del av forberedelsene til å møte dette ligger i Marcsmanprosjektet og risikomodellering.

 

Les mer fra Norsk Skogbruk Nr 7/8

Skroll til toppen