Drift og Maskiner

Ponsse lanserer ny Scorpion

Siden det allerede for lenge siden ble bestemt at årets Elmia Wood er utsatt til neste år pipler det fram skogsmaskinnyheter og lanseringer nå. Nylig presenterte Ponsse sin nye Scorpion der de mest spektakulære endringene dreier seg om førermiljøet.

 Hogstmaskinen Scorpion ble lansert på Elmia Wood i 2013 og åttehjulsmaskinen med tredelt rammekonstruksjonen slo godt an umiddelbart. Hele 1200 maskiner er siden blitt solgt i 25 land. Nå er tiden kommet for en ny utgave, og siden det fortsatt ikke er rom for så mye reisevirksomhet og store samlinger, ble den nye maskinen presentert digitalt 24. februar. Det ble her grundig understreket at den nye maskinen er utviklet i nært samarbeid med «brukerne», noe som betyr at det jevnlig har vært gjennomført tester og samlinger for maskinførere gjennom utviklingsperioden. Og det er da også forbedringer i førernes arbeidssituasjon som løftes fram som de største nyheten.

LANDSKAPSKONTORET: Den nye hytta bestående av nesten bare glass er den mest spektakulære endringen på den nye Scorpion.

Det mest spektakulære er en ny hytte som i det vesentlige består av glass, andelen glassflater skal være økt fra 57 til 79%, noe som medfører forbedret utsikt både oppover og bakover. Lydisolasjonen skal også være forbedret og i pressemeldingen fra Ponsse brukes uttrykket «det stille landskapskontoret» om den nye hytta. Ponsse kommer nå også med det såkalte Active Crane-systemet, som ifølge pressemeldingen gjør at føreren kan konsentrere seg om å vurdere tømmeret i stedet for kranarbeid. Det heter at når operatøren indikerer plasseringen, vil Active Crane løfte og bruke bommen og forlengelsen automatisk. Systemet skal også automatisk redusere kranhastigheten før slutten av bevegelsesområdet, og dermed forhindre irriterende slag. Det er mye datakraft i en moderne hogstmaskin og den nye Scorpion er utstyrt med en ny versjon av Ponsses Opti-5G informasjonssystem, med et fullstendig oppgradert brukergrensesnitt. Dette skal gi en klart forbedret brukervennlighet, som vil gjøre arbeidet lettere både for brukere av tidligere Opti-generasjoner og for nye førere, heter det. Spørsmålet er da når disse herlighetene blir tilgjengelige for norske kjøpere? – Vi har blitt lovet noen få maskiner senhøstes, i hvert fall før jul. Og det nye datasystemet skal rulles ut i Sverige og Finland først, det blir tilgjengelig her neste år, sier Roar Bergerud til Norsk Skogbruk, han er controller ved Ponsse Norge.