Drift og Maskiner

Komatsu Forest 895 HD (heavy duty)

Andreas Råheim som driver entreprenørfirmaet Valdres Skog AS, har nylig investert i den splitter nye lassbæreren til Komatsu.– Den nye maskinen er større og sterkere enn noen gang før og tanken er at den vil fungere utmerket i det vanskelige terrenget i dalene i Valdres.

Som Andreas selv forteller, er det veldig bratt terreng der vi ofte må felle opptil 20 000 kubikk tømmer manuelt årlig bort til kjørevegen. Og vi må som regel grave veger for å komme opp med maskiner. Det er mye snø i området og det gjør det gunstig med store maskiner, slik som den nye Komatsu 895 HD. Grunnen til at Råheim kjøpte den, er fordi han ble tilbudt å prøve den, og den har bortimot 20 prosent mer drakraft enn en standard 895 modell. Det kommer godt med, for denne maskinen gjør tunge oppgaver lett. Det er ganske store høydeforskjeller, opptil 2-300 meter fra velteplass og opp i skogen. Og det virker som denne maskina kjører mye fortere når den er tom, samtidig som det kjennes som den har så mye mer krefter når det virkelig går tungt.

Ellers er Råheim veldig godt fornøyd med oppfølgingen fra Komatsu. De henger på og prøver å få utstyret til å gå best for får vår del hele tiden.

Se DEMO-film her:

Tekst: Martin Listerud, ungdomsredaksjonen i Norsk Skogbruk og lærling hos Andreas Råheim