Nils Erik Jørgensen er CTO i TerraNor. Han har arbeidet med GIS nasjonalt og internasjonalt siden 1985, blant annet som førstelektor i GIS og datafag ved HiG, skogbruksstudiet på Brandbu. Senere med GIS og digital veiplanlegging i Skogdata. I en serie i Norsk Skogbruk vil han dele erfaringer med digitale løsninger i skogbruket.
Da vi skulle hogge 700 m3 i skogen vår i 2015, fikk vi med oss naboene på hogsten og fikk en drift på rundt 5 000 m3. Det ga lavere kostnader og bedre forhold for maskinentreprenørene. Flyttekostnader ble redusert fra 15 NOK/ m3 til 2 NOK/m3. Skogene var gamle og full av tørre, råtne og døde trær selv om det sto hogstklasse 4 i taksten. Halvparten hadde råte og sterkt redusert verdi.
Hvordan kan vi lettere finne hogstmoden skog før halvparten av skogen har råtnet på rot? Svaret ligger i bruk av fjernmålte data med Infrarøde bilder. Under Vietnamkrigen på 1960tallet tok amerikanerne i bruk infrarøde (IR) kameraer for å skille grønn vegetasjon fra grønne kamuflasjenett. Vegetasjon reflekterer lys i IRkanalen mens kamuflasjenett ikke gjør det. Senere har sivile tatt i bruk teknologien med IRbilder for analyse av vegetasjon. Med digitale kameraer og god programvare kan vi analysere store områder på en ettermiddag, som tidligere tok måneder. Med IRbilder kan vi bestemme treslag og sunnhet på hvert enkelt tre.
I 2006 testetTerraNor sammen med Nibio, Terratec, Norskog og Norsk Elektro Optikk en ny hyperspektral skanner i Løvenskiold Vækerø sine skoger i Lommedalen i Bærum. Et hyperspektralt kamera har flere hundre kanaler og de fleste i IR-båndene. Resultatet var at vi kunne bestemme ikke bare treslag og sunnhet, men hvor mye råte grantreet hadde. Treets sunnhet henger sammen med produksjonen i bladene/nålene. Erling Bergsaker i Norskog regnet ut at skogeier kunne spare 4050 NOK pr m3 ved å unngå råte. Rapporten kan fås ved henvendelse til TerraNor.
Sverige er hardt rammetav skogdød og medfølgen de barkbiller. I 2011 fikk TerraNor i oppdrag fra Skogsstyrelsen og Sveaskog å analysere satellittbilder og flybilder for å finne «skog drabbad av barkborrar» (barkbiller). Til prosjektet brukte vi satellitten GeoEye og en flybåren skanner Leica ADS 80.
På IR-bildet«GeoEye skadet skog» bruker vi IR i den røde kanalen. Frisk skog får rødlige farger mens syk skog blir blå. Blåfargen skyldes at aktiviteten i nålene er redusert. Refleksjon av grønt og infrarødt blir svakere mens blått lys er det samme. Bildet «Skadet skog 2» viser samme området klassifisert i døde trær: rødt, syke trær: lilla, gran: grønt, furu: brunt og løv: gult.
Det var ikkebarkbiller som hadde drept skogen. De kom inn når skogen var blitt syk og svekket. Som en av forskerne sa det: ‘Hadde barkbiller vært et problem, ville vi ikke hatt gran i Sverige’.
Fjernmålte data kanfortelle om helsetilstanden i skogen og når den bør hog ges. Man kan enkelt finne flere hogstmodne bestand i et område og få større drif ter enn dagens gjennom snitt på 750m3 (kilde Viken skog).
I følge Nibiohar norske skogers volum økt 300% siste 90 år, mens den årlige hogsten er omtrent den samme. Vi kan derfor for vente mye gammel skog som blir offer for tørke, vindfall, snøbrekk og bark billeangrep fremover. Ana lyse med fjernmålte data kan hjelpe skogeiere med å redusere tap på flere milli arder NOK. •
