Storsatsing på tremasseproduksjon

Mens Billerud Viken AS venter på klarsignal til sin planlagte BCTMP-satsing i Hønefoss, varsler Norske Skog en tilsvarende storsatsing i Halden.

Norske Skog starter nå en hovedstudie med mål om å bygge et anlegg for BCTMP (bleket kjemisk-termomekanisk masse) ved Saugbrugs i Halden, og tar dermed sikte på å etablere seg i tremassemarkedet.

– Nettoinvesteringen i BCTMP-produksjon vil ligge på mellom 1,5 til 2 milliarder norske kroner m(140–180 millioner euro) og vil skje i løpet av de neste to årene fra andre halvår i 2025. Vi forventer å oppnå en netto avkastning på over 20 prosent på investeringen. Dette vil bli den første vesentlige investeringen ved Saugbrugs utenfor publikasjonspapir i moderne tid, sier Geir Drangsland, konsernleder i Norske Skog.

Satsingen er i tråd med hva Drangsland varslet da han i fjor først overtok som styreleder, og et halvt år senere som konsernleder.

– Norske Skog har ambisjoner om å foredle norsk tømmer i Norge. Verdiskapningen bør skje i Norge og ikke ved eksport av denne viktige naturressursen. Et bidrag til å legitimere norsk skogbruk overfor myndigheter, miljøorganisasjoner og den generelle opinionen er å la verdiskapningen av norsk tømmer skje i Norge, sier Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog.

FORSIKRINGSOPPGJØR

Noe av bakgrunnen for satsingen ved Saugbruks, er steinraset som i april i fjor gjorde stor skade på den ene SC-maskinen (PM6). Det frigjorde termomekanisk massekapasitet, som kan brukes til å produsere BCTMP. Deler av investeringen vil bli dekket av de 615 millioner kronene av forsikringsoppgjøret som ennå ikke er utbetalt, og som skal gå til oppbygging av ny aktivitet ved fabrikken.

Norske Skog Saugbrugs investering vil utnytte eksisterende maskiner, utstyr og infrastruktur, og dermed redusere totalinvesteringen med rundt 50 prosent sammenlignet med en ren nyetablering. Mindre tilpasninger vil gjøres i den eksisterende infrastrukturen, som inn- og utgående distribusjonssystemer, maskiner og utstyr for råvarehåndtering, i tillegg til renseanlegget, går det fram av pressemeldingen fra Norske Skog.

KOPI AV HØNEFOSS

Den planlagte BCTMP-linjen ved Saugbrugs vil produsere omtrent 300 000 tonn tremasse, altså samme kapasitet som Billerud Viken AS sin planlagte BCTMP-satsing i Hønefoss.

Viken Skog eier 35 prosent av prosjektet i Hønefoss, hvor det eneste som gjenstår før en endelig investeringsbeslutning kan tas, er nødvendige tillatelser fra Miljødirektoratet.

– Vi har i mange år jobbet med å få opp ny industri med den norske tømmerstokken som råstoff, sa Olav Breivik, styreleder i Viken Skog, da nyheten om samarbeidet med Billerud ble gjort offentlig.

KONKURRANSE OM FIBERET

Det betyr at Viken Skog og Norske Skog sikter seg inn på det samme fiberet, som i dag eksporteres til blant annet Sverige og Finland til gode priser.

– Hvordan vil Norske Skog sikre nok tilgang på virke?

– Vi har i generasjoner hatt gode relasjoner til norske skogeiere og skogsamvirkene. Vi tror at skogeiere ser det som formålstjenlig å ha foredling i Norge både for å sikre avsetningen på tømmeret sitt, skape arbeidsplasser og videreutvikle næringsvirksomheter i Norge, sier Dybevig.

– Hvordan ser dere på konkurransen om norsk fiber?

– Det grønne skiftet fremtvinger mer bruk av fornybare og bærekraftige ressurser. Det vil bli kamp om skogressursene, men også stilt krav fra myndighetene om verdikjedens evne til å skape resirkulerbare produkter. Her har treforedlingsbransjen lange tradisjoner. Våre virksomheter har alltid vært tuftet på kjøp av markedspriset fiber, og vi må også fremover forholde oss til et velfungerende fibermarked, sier Dybevig.

– Med tanke på både tilgang på virke og markedet for tremasse: Billerud Viken AS venter på klarsignal til sin planlagte BCTMP-satsing i Hønefoss, med samme produksjonskapasitet som i Halden. Er det rom for to slike fabrikker i Norge?

– Vi lanserer BCTMP på Saugbrugs fordi vi har et svært konkurransedyktig prosjekt. Norske Skog har gode forutsetninger til å bygge en effektiv fabrikk til en lavere investeringskostnad enn nybygg, fordi vi allerede kan dra nytte av eksisterende anlegg og infrastruktur. Vi har i dag omfattende fiberkompetanse, god tilgang på energi, tremasse og renseanlegg, og god beliggenhet for inn- og uttransport med tog, bil og båt både av råvarer og ferdigvarer. Samtidig er etterspørselen etter denne type produkt voksende, som følge av produktets bruksområder og kostnadsfordeler. Men først vil vi gjennomføre en hovedstudie der vi kartlegger markedsmuligheter, kompetansebehov, synergieffekter, logistikk og distribusjon, lønnsomhet og investeringsanslag, sier Dybevig.

GJØR SAUGBRUGS ROBUST

Den endelige investeringsbeslutningen tas ventelig i første halvdel av 2025, med antatt oppstart av BCTMP-produksjon i første halvdel av 2027, og forventet full utnyttelse i første halvdel av 2028.

– Det er gledelig for utstyrsleverandører, långivere, tre- og andre råvareleverandører, aksjonærer og kunder at vi investerer i og etablerer en fabrikk for bleket kjemisk-termomekanisk masse ved Saugbrugs. Men de som har mest grunn til å glede seg er våre ansatte ved Saugbrugs. De nye inntektsstrømmene fra mekanisk masse, sammen med produksjonen av SC-papir ved Saugbrugs, vil gjøre fabrikken mer lønnsom og robust, og sikre arbeidsplasser, konkluderer Geir Drangsland.

Skroll til toppen