Aktuelt

Provosert av forespørsel om frivillig vern

Privat skogvern Sagbruk strupes for råstoff Staten foreslår at eierne også kan verne egen skog frivilligHelgeland: Lokale Susendal Sagbruk sliter med tømmertilgangen fra Statskog som er i verneprosess. Og i juni fikk de fire sagbrukseierne brev fra Miljødirektoratet som vil kartlegge den private skogen deres, og tilby frivillig vern. Toppen av frekkhet, mener gründerne som hadde tenkt å utvide driften. De frykter for råstoffgrunnlaget.

–Er det lov å si at de ikke får komme? Harmen ligger utenpå de fire eierne som henter 30–50 % av inntekten sin fra sagbruket de etablerte for tjue år siden. Det supplerer annen inntekt fra henholdsvis melkekyr, maskinentreprenørvirksomhet, vedproduksjon og kjøttfe.

LOKAL VERDISKAPNING

Sagbruket foredler lokalt råstoff blant annet til en annen lokal bedrift, nemlig Børgefjell

laft. I tillegg skjærer Susendal også tettvokst gran og malmfuru til bygningsvern, blant annet kommer kledningen på Vega fyr fra Susendal. Og etterspørselen etter Susendals produkter har bare økt, så bedriften har vokst sakte, men sikkert. افضل موقع مراهنات كرة القدم De fire gründerne har bygd både kompetanse og marked gjennom tjue år. Og de siste to har de snakket om å utvide og oppgradere.

– Anlegget er nedbetalt nå og den gamle Kara-saga har vært suveren, men en del av det tekniske utstyret nærmer seg tiden for utskifting. Dessuten har vi lyst å bygge ut tørkekapasiteten. Den er sprengt i det åpne lufttørkelageret. I fri luft tørker det sakte og sprekker mindre. Det er bra når man skal lage lafteknuter. العاب قمار مجانا Men vi trenger et tett lager til vinteren i tillegg, forteller skogbruksgründer Bjørn Bråten. Han og kollegaene har diskutert utvidelse i et par år, vært på flere studieturer på andre bruk og undersøkt muligheter for å rekruttere yngre inn i bedriften. تنزيل لعبة الروليت

Les mer i Norsk Skogbruk nr 9.