Aktuelt

Ny fremmedartliste med konsekvenser for skogbruket

Svartelista er nå omdøpt til fremmedartlista, men noen positive konsekvenser for skogbruket får dette ikke. Sitka, lutz er fortsatt «fremmede» og under kategorien «svært høy risiko». Herunder hører nå også contorta. Det er særlig spredningsfaren det er snakk om.Med brask og bram ble den nye fremmedart­lista lagt fram på Folkets Hus i begynnelsen av juni, med Klima­- og miljøminister Ola Elvestuen i spissen, sammen med direktør av Artsdatabanken, Einar Hjorthol og leder for Vitenskapskomiteen for mat og miljø, (VKM) Lars E. Hanssen.

Til å presentere risikovurderingene av våre fremmede arter stilte man mannsterke med folk fra blant annet Artsdatabanken, NINA VKM og UiO. Og fra Storbritannia var profes­sor Helen Roy fra NERC Centre for Ecology & Hydrology invitert til å fortelle om vurderingene av ulike fremmede arter i det litt mer isolerte øyriket på andre siden av kanalen.

– Forvaltningen skal være kunnskapsbasert og kunnskapen verdinøytral og ikke styres av forvaltningen selv, sa statsråd Elvestuen lanseringen av den nye fremmedartlista.

Les mer i Norsk Skogbruk nr 6.