Aktuelt

Deler friluftsopplevelser med nye landsmenn

For andre år på rad er voksenopplærings- og mottaksklasser i Oslo og Akershus invitert med ut for å oppleve skog, natur og friluftlivsaktiviteter. Mer enn 2000 takket ja til tilbudet og fikk en allsidig dag ved Sognsvann.Et bredt spekter av friluftsorganisasjoner samarbeider om tiltaket som har fått navnet «Flerkulturell friluftsfest» og som hadde sin debut i fjor i forbindelse med Oslo og Omlands Friluftsråds 80-årsjubileum. En av samarbeidspartnerne er Det norske Skogselskap, og det var de som fikk ideen til også å invitere kronprins Haakon ut denne dagen. – Det ble en fin anledning til å vise at når nordmenn kommer ut i skogen, er de langt lettere å komme i kontakt med. Der hilser alle på hverandre og det er lett å slå av en prat selv om man ikke har møtt hverandre før, forteller administrerende direktør i Skogselskapet, Trygve Enger. Han fikk rollen som vertskap for kronprinsen og Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam og fulgte dem rundt på området og i løypa som gikk rundt Sognsvann.

Der hadde organisasjonene etablert seg med hver sine poster hvor deltakerne kunne prøve klassiske aktiviteter som hører norsk friluftsliv til. Kanopadling, fisking, sykling, matlaging over åpen ild, ulike naturstier og innføring i sikkerhet på vannet og i spise- lige planter fra skogen var noe av det man kunne få med seg. På Skogselskapets stand fikk man kjennskap til tre som byggemateriale og fikk prøve seg med hammer, spiker og sag på plankehytta som sakte, men sikkert tok form.

Kronprinsen var en av dem som åpenbart hadde håndtert slikt verktøy og slike materialer før, noe slett ikke alle deltakerne hadde. – Mange av de som kommer hit som flyktninger og asylsøkere kommer fra urbane strøk og er verken vant med skog og friluftsliv eller bygging i tre, sier Trond Lohre fra Skogselskapet. Han opplevde at deltakerne var interessert og motivert. – Det var utrolig mye moro du kunne prøve på Sognsvann denne dagen, og så fikk vi jo ekstra drahjelp av været, sier han. At mange fikk snakke med kronprins Haakon og sågar tatt en «selfie» med ham, bidro til å gjøre opplevelsen av å bli inkludert i det norske friluftslivet enda litt bedre.

Les også andre saker Norsk Skogbruk nr 6