Aktuelt

EUs vanndirektiv gir nei til treforedling ved Hønefoss

Miljødirektoratet avslår søknaden fra Billerud Viken AS om tillatelse til ny treforedling ved Hønefoss. Utslippene er uforenlige med EUs vanndirektiv, går det fram av en fagmelding fra Miljødirektoratet.



Billerud Viken AS sendte ved årsskiftet søknad om reetablering av treforedlingsindustri i Treklyngen Industripark på Hønefoss. Høringsfristen gikk ut i mars, og siden da har styreleder i Viken Skog, Olav Breivik, og samarbeidspartnerne den i svenske emballasjeprodusenten BillerudKorsnäs ventet utålmodig på svar. Optimismen har vært stor – senest i august var statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre på besøk i Treklyngen Industripark.

«Vi ønsker å legge til rette for at produkter bearbeides her i Norge istedenfor at vi sender råstoffet ut av landet, slik vi i stor grad gjør med tømmerstokkene i dag. Skog står sentralt i regjeringens nye veikart for grønt industriløft, og vi ser klart de mange fordelene som ligger til grunn for dette prosjektet for tremasseproduksjon her på Treklyngen, blant annet når det gjelder sirkulærøkonomi ved at produktene kan resirkuleres og gjenbrukes», sa statsministeren da til viken.skog.no.

Når svaret fra Miljødirektoratet kom 9. september, var det derimot et avslag:

Miljødirektoratet mener at utslippet til vann er uforenlig med miljømålene i vannforskriften om minst god tilstand. Dermed er det også i strid med EUs vanndirektiv og Norges EØS-rettslige forpliktelser.

«Vi avslår derfor søknaden fra Billerud Viken om tillatelse til forurensende virksomhet», skriver Miljødirektoratet i fagmeldingen. Videre heter det:

«Miljømålene i vann­forskriften er at tilstanden i vannforekomster skal beskyttes mot forringelse, forbedres og gjenopprettes med sikte på minst god økologisk tilstand.

Undersøkelser over flere år viser at den økologiske tilstanden i elvene nedenfor der bedriften har søkt om utslippet, er på grensen mellom god og moderat.

Miljødirektoratet ser det som svært sannsynlig at et nytt utslipp i den størrelsesorden det søkes om, vil forringe den økologiske tilstanden i Begna og Storelva. I dette tilfellet at tilstanden i elvene går ned fra god til moderat, eventuelt fra moderat til dårlig.

Vi mener det omsøkte utslippet uansett er til hinder for at miljømålene for elvene nås, siden det ikke er mulig å nå vannforskriftens mål om minst god økologisk tilstand. Miljødirektoratet kan derfor ikke tillate utslippene fra Billerud Viken.

En tilleggsfaktor for vårt avslag er at virksomheten også ville medført en årlig tilførsel av 51 tonn nitrogen til Oslofjorden, som allerede er overbelastet. Miljødirektoratet mener det er viktig at Oslofjorden ikke tilføres nye utslipp.»

Søknaden fra Billerud Viken AS var tillatelse etter forurensningsloven for å etablere ny treforedlingsindustri i Ringerike kommune. Planen var å produsere 300 000 tonn papirmasse til emballasje, kartong og hygienepapir, med tømmer og kjemikalier som råvarer. Produksjonsprosessen medfører utslipp av kjemisk oksygenforbrukende stoffer, suspendert stoff, næringssalter, kjemikalier og metaller.

Les også:

Viken Skog: Klør etter å bygge tremassefabrikk | Norsk Skogbruk (norsk-skogbruk.no)

Storsatsing på tremasseproduksjon | Norsk Skogbruk (norsk-skogbruk.no)