Barkbilleovervåkingen viser fortsatt risiko for barkbilleangrep og skogskade lokalt i Sør-Norge. Etter fjerde og siste telling konstaterer Landbruksdirektoratet likevel en nedgang i antall biller sammenlignet med fjoråret.
–Vi ser en nedgang sammenlignet med fjoråret, men det er for tidlig å trekke konklusjoner om at faren er over. Det er store lokale variasjoner, og viktig at skogeierne følger med, sier rådgiver Silje Stavdal i Landbruksdirektoratet i en nyhetsmelding.
Hun sier videre at selv om tallene går ned, kan risikoen dras med over i 2025 og øke faren for utbrudd da.
Risikoen for utbrudd er høyest på sør- og østlandet. Landbruksdirektoratet oppsummerer slik:
Sone 1 – lengst sør på sør- og østlandet: Høye fangstverdier i 2023, tørre forhold under billenes fluktperiode i 2024, og høye fangstverdier fra tømmingene i 2024 i enkeltkommuner rundt indre deler av Oslofjorden gjør at risiko for omfattende barkbilleskade vurderes som høy i disse områdene. Risikoen vurderes som lav i Agder og Vestfold, hvor fellefangstene er lave.
Sone 2 – nord på østlandet: Svært høye fangstverdier i 2023 kombinert med tørre forhold flere steder under billenes fluktperiode i 2024 gjør at risiko for omfattende barkbilleskade vurderes som høy i deler av sonen. Fangstverdier fra tømmingene i 2024 er høye i flere kommuner som ble rammet av vindfellinger vinteren 2021/22. Effekten av vindfellingene i 2021/22 kan forventes å toppe seg i 2024.
Lenke: Landbruksdirektoratets nyhetsmelding og anbefalte tiltak skogeiere kan gjøre