Aktuelt

Arendalsuka 2024: Hvordan alle skal løse klima- og naturkrisen

Debattene som berørte vår næring under Arendalsuka 2024 fokuserte på dilemmaet med å løse klimakrisen og naturkrisen samtidig.



Store mengder fornybar energi trengs for å drive grønn industri og elektrifisering, men dette krever arealer, ofte skog, som påvirker både klima og natur.

Debattene var preget av Norges forpliktelser til de internasjonale avtalene om klima, natur og bærekraft. Temaene inkluderte karbonfangst og lagring, finansiering av grønne løsninger, samt statlige tiltak for å sikre stabile rammevilkår. Et sentralt spørsmål var kommunenes rolle i arealforvaltningen, der politikere ofte må balansere mellom økonomiske interesser og arbeidsplasser for kommunen og naturbevaring. Og der det ble etterlyst statlig styring – også fra kommunene selv.

Karbonopptaket i skogen, som spiller en viktig rolle i karbonregnskapet fra skog og arealbrukssektoren, blir redusert, blant annet på grunn av avskoging. I denne sammenheng er det viktig for skognæringen å hindre avskoging og øke påskoging både for klimaets men også for næringens behov for å ivareta produktivt areal. Skogens rolle i både klima, natur og næring ble diskutert i Den store skogdebatten, arrangert av Skogeierforbundet og Norskog, der det ble tatt opp hvordan skogen må balanseres som ressurs for næring – samtidig som den er en viktig brikke i klimakampen og naturkrisen.

Les mer fra Arendalsuka i augustnummeret av Norsk Skogbruk som utgis 30. august.