Flere søker yrkesfag, litt færre søker skogbruk

Det viser de nye søkertallene til videregående opplæring fra Utdanningsdirektoratet, som mener grunnen til at det er registrert såpass mange søkere i år trolig skyldes det store avgangskullet fra 10. klasse våren 2024. Det går 2 400 flere elever på 10. trinn i år enn i fjor.

Skognæringen har fremdeles et sterkt behov for elever og studenter som søker seg inn på en skogfaglig retning. 59 studenter hadde bachelor i skogfag som sitt førstevalg på NMBU, og 32 hadde skogfag som førstevalg på Evenstad. Ser man på tallene for 2022 og 2023, vil trenden mest sannsynlig – og forhåpentligvis – vise en økning i antallet søkere til høyere utdanning også i år.

Men hvordan er det med kjønnsfordelingen for skogbrukslinja på videregående skole? Er det fremdeles guttene som dominerer? Ja, det er det. Fjoråret hadde en topp med 113 gutter og 29 jenter. I år søkte 73 gutter og 29 jenter. Selv om guttenes søkertall hadde en nedgang på 40 og jentenes søkertall er stabile sammenliknet med i fjor, er det likevel guttene som utgjør størsteparten av søkerne. Med utgangspunkt i de ni videregående skolene som tilbyr skogbruk og 12 elever per klasse, per skole, vil 108 elever få plass. Dette tilsier at alle årets 102 søkere får plass. Til sammenlikning måtte hver klasse ha økt fra 12 elever per klasse, til 16 elever per klasse, om vi tar utgangspunkt i fjorårets søkertall.

Går vi litt lenger tilbake i tid, til 2020, ses det derimot en topp i 2023 for antall gutter som søkte. Vi skal faktisk fire år tilbake i tid for å kunne se lavere tall enn årets opptak til yrkesfaglig – noe som overrasker, med tanke på årets store avgangskull. Andelen jenter hadde en liten nedgang i 2021, før det bygget seg opp igjen.

UNGDOMSREDAKSJONEN – et samarbeid mellom Norsk Skogbruk og Velg Skog Vi finner nye plattformer for kommunikasjon mellom skognæringen og elever/studenter/lærlinger. Gjennom flere kanaler når vi næringen med stoff om ungdommen og ungdommen med stoff fra næringen.

Skroll til toppen