Skogen trenger nye ytterklær

Vi er alle kjent med klimaforandringene. Disse problemene er som vi vet også veldig relevante for skogbruket. Line Nybakken og Andreas Brunner sin kronikk på forskersonen.no med navnet «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige trær» gir oss verdifulle synspunkt rundt temaet.

 

KOMMENTAR: ELIAS ROSSETNES

Hva gjør vi når det er veldig varmt ute? Jo vi tar av oss klær og drikker mer vann, og noen av oss er vettuge nok til å finne frem solkremen. Kronikken belyser at det ikke er like lett for trærne. Her er det treslag og proveniens som gjelder. Videre skrives det at grantrær stiller dårlig på skrinn jord (også kjent som «furumark»).

Det viser seg også at alt for mye gran er plantet der furua ville kost seg. Det kommer frem av kronikken at grana er å foretrekke for sine industrielle egenskaper, pluss at elgen ikke spiser den. Men, trærne må ha rett mark for å overleve. Fra kronikken kan vi se at forskere spår et «villere, varmere og våtere» klima. Videre pekes det på at vi får mer tørke der det er gode vekst­forhold, noe som ikke lover bra for grana.

Det forskerne spår er dog ikke sikkert. Det belyses at vi har en viss idé om fremtidens klima, men vi kan ikke si noe med sikkerhet. Så hvordan skal vi sikre oss at vi planter de rette trærne når vi ikke vet hvordan klimaet er om 130 år? Kronikken kommer med et svar her også. Vi må sørge for at en god blanding av tre­slag vokser opp på samme område.

Dette strider imot det klassiske bestandsskogbruket. Det skrives at i Tyskland, der klimautfordringene er større, har denne nye skogforvalt­ningen fått sin plass. Hvordan og om dette vil fungere i Norge kan ikke forfatterne av kronikken svare på ennå.

For meg som tar min utdanning på Ås og blir en av framtidens skog­brukere, er denne problemstillingen høyst interessant. Er metodene som er utbredt i dag utdatert? Vil vi opp­leve et såkalt paradigmeskifte innen skogbruket? Dette er spørsmål jeg ofte stiller meg selv når jeg sitter i forelesningssalen. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at det vil komme mye spennende forskning nå fram­over, og at denne kronikken bare er en smakebit på det hele.

 

Les mer fra Norsk Skogbruk Nr 5

Skroll til toppen