Jul på Øierud gård

Jula nærmer seg, og Ida Marie Ruud Stemmedalen kjenner på spenningen for årets salg av juletrær. På Øierud gård står det nemlig 4000 trær som muligens skal inn i norske hjem. Men mye skal skje før disse trærne settes inn i stua. Prosessen på Øierud gård omfatter nøye oppfølging av hvert trinn, fra tilrettelegging av vekst til salg av det ferdige treet.

 

TEKST: ELIAS ROSSETNES, U:RED

Det hele starter når småplantene er to år gamle. Da kjøpes de inn og settes i jorden. De første årene fremover må bakkevegetasjonen holdes nede for ikke å utkonkurrere de unge plantene. Nå skal disse plantene få vokse seg til juletrestørrelse, det tar seks–syv år.

– Men juletreformen kommer ikke av seg selv. Trærne må klippes til og de må følges nøye opp. Blir trærne for store er de ikke lenger egnede for norske stuer, og må dermed hogges, bemerker Stemmedalen. Men trærne som ikke egner seg som juletrær er likevel ikke bortkastet.

– De kan selges videre til industri eller vi kan kløyve dem til ved, legger hun muntert til.

EN HEL OPPLEVELSE

Når trærne har kommet inn i juletrestørrelse og er klippet til rett form, er de klare for å settes inn i norske hjem. Men hvordan er markedet for juletre fra år til år? Ønsker nordmenn fortsatt å drasse inn et ekte tre i stua si, eller er plasttreet mer populært i dag?

– Ja, vi får solgt trærne våre, og vi opplever at kundene kommer tilbake, sier Stemmedalen. For på Øierud gård selges mer enn bare treet. Du får også en naturopplevelse med på kjøpet. Familier går ut i skogen og blinker ut treet de synes er penest, og kommer tilbake når det passer dem for å hente det. Da kan kunden velge om de vil hogge treet selv, eller få det ferdighogd.

ÅRETS MARKEDSUTSIKTER

Men som all annen næring påvirkes for tiden juletresalget av renteøkninger og folkets generelle økonomi. I tillegg er det stadig flere nordmenn som velger å feire julen på hytta eller i utlandet, noe som gjør det upraktisk å ha et tre i stua som må tas hånd om.

– Da er det ikke rart at de ønsker et enkelt plasttre isteden, sier Stemmedalen som er spent på årets salg. Hun er likevel ved godt mot på Øierud gård. Noen kunder har allerede kommet for å blinke ut trær, og Stemmedalen håper på nok en god salgssesong.

 

Les mer fra Norsk Skogbruk Nr 12

Skroll til toppen