Studentenes jobbmuligheter

Våren nærmer seg med stormskritt og mange studenter ser snart slutten på studietiden. Hva venter dem av arbeidsmuligheter? Det har de som underviser i skogbruk en oppfatning om.

Hanne K. Sjølie er klar i talen:
– Arbeidsmarkedet i skogbruket er ekstremt godt. Skognæringen får rett og slett ikke tak i nok kompetanse, forteller hun. Sjølie er førsteamanu­ensis ved Universitetet i Innlandet, studiested Evenstad. Hun forteller at mange studenter får jobb i løpet av og raskt etter studiet.
– Mange får også jobb gjennom kontaktene de har skaffet seg gjen­nom studietiden, forteller hun.

«Arbeidsmarkedet i skogbruket er ekstremt godt. Skognæringen får rett og slett ikke tak i nok kompetanse.»

Hanne K. Sjølie

Nye muligheter på Evenstad
Med et nytt masterstudium har Even­stad gjort veien inn i skogbruket lettere tilgjengelig.
– Masteren er tilpasset en gruppe som ikke har hatt tilbudet før, for­teller Sjølie. Den treårige masteren foregår på deltid og er nett- og samlingsbasert.
– Tilbudet er laget med tanke på studenter over hele landet, inkludert de som vil jobbe samtidig. Vi ønsker å skape en mulighet for å få flere inn i skogbruket siden det er for få i nær­inga, konstaterer hun. Utvalget av jobber for de med bachelorgrad opp­lever Sjølie som bredt, men det be­merker seg enda bredere muligheter for de med master.
– Skognæringen er ikke like opp­tatt av mastergrad som mange andre arbeidsmarkeder, men en master i skogfag gir bredere jobbmuligheter, konkluderer hun.

Bredt marked for masterstudenter
Professor ved NMBU, Line Nybakken er ikke i tvil om at det nå er et veldig bra marked for de som er på utkikk etter jobb.
– Studentene har veldig gode jobb­muligheter. Jeg ser mange ulike typer jobber med variasjon både i bygd og by, praktisk og teoretisk, forteller hun.
Og i noen sektorer er det alltid behov for arbeidskraft.
– Det er som regel etterspørsel etter skogbruksledere i skogeier­foreningene, påpeker hun. Hun ber studentene være spesielt oppmerk­somme på en ting: – Velg noe du brenner for. Ofte medfører engasje­ment til de beste oppgavene og karakterene, erfarer hun.

«Studentene har veldig gode jobb­muligheter. Jeg ser mange ulike typer jobber med variasjon både i bygd og by, praktisk og teoretisk.»

Line Nybakken

Årsaken til dagens arbeidsmarked
Fra 2000-tallet har veldig få utdannet seg innen skogbruk, noe som har medført til et etterslep i markedet. Selv om søkertallene øker og flere utdanner seg er behovet for folk fortsatt stort.
– Gapet på over ti år hvor få har blitt utdannet gjør at vi burde ha enda flere søkere for å få ut flere kandidater hvert år, forteller Nybakken, som altså ikke er redd for at arbeids­markedet blir fylt opp med det første. – Nå har vi langt flere typer jobber innen skogfaget i forhold til før. Skog­bruket har en viktig rolle i sam­funnet, blant annet med tanke på klimaendringer og natur. I tillegg er det få utdannede. Det er ingen fare for å bli arbeidsledig med det første, avslutter hun.

Denne saken er skrevet av U:RED, ungdomsredaksjonnen i Norsk Skogbruk.
U:RED styrer også Instagram-kontoen til Norsk Skogbruk.

Næringen sponser U:RED og abonnement til ungdommen

Ungdomsredaksjonen (U:RED) i Norsk Skogbruk består av skogstudenter som engasjerer seg spesielt i saker for våre yngre lesere. Målet med redaksjonens arbeid er å i større grad nå fram til denne lesergruppen med nyheter og aktuelt stoff fra næringen. Med det håper vi å knytte de unge som skal inn i næringen tettere på det som skjer i bransjen og nettverket her. Samt å vise det de unge som studerer skog i dag er opptatt av fram for næringen. Kort og godt knytte næring og de unge under utdanning tettere sammen.

Studerer du skog og ønsker gratis abonnement?
Send en e-post til: abo@norsk-skogbruk.no
Merk med «Studentabonnement» og oppgi gjerne studiested og antatt uteksaminering.

Skroll til toppen