Ukategorisert

Hjemløse Eduardo og Marco fra Peru om skog

VM for hjemløse i Oslo: På skogdag med hjemløse fotballspillere fra hele verden med Det norske Skogselskap på Sognsvann.Spørsmålene:

1. Hvordan opplever du Norge og den norske skogen?
2. Hvordan er det her sammenliknet med i hjemlandet ditt? 3. Hva har du lært i dag?
4. Hva betyr skog for deg?
5. Hvordan opplever du denne skogdagen?

Svarene:

1. – Her er det vakkert, rolig og folk er imøtekommende. Vi blir behandlet bra (Eduardo).

2. – Å nærmest gå fra byen og rett ut i naturen
er vidunderlig her. Det var jo så enkelt å komme seg hit med trikk. Hjemme må vi gå i flere timer. Jeg bor i en by med mye trafikk og stor utrygghet. Dessuten er det jo så eksotisk. Vannet fryser til is på vinteren. Jeg skulle gjerne vært her på vinteren og gått på ski (Eduardo).

– Hjemme handler livet om kriminalitet, rus og gjengvirksomhet i slumområdene. Da er det fantastisk å få være med her i prosessen med å bli rusavvendt. Denne turen er en flott premie i denne gode prosessen (Marco).

3. – Jeg har lært å sette pris på lommene med natur og bruke dem som en mulighet til å forandre dårlige rutiner i livet.

4. – Roen skogen gir betyr mye. (Eduardo)
– Det er emosjonelt å se naturen og oppleve å gjøre enkle aktiviteter. Man trenger slett ikke så mye utstyr for å ha det gøy. Det er idéer jeg har lyst å ta med meg hjem (Marco).

5. – Det er vakkert å være her og dele dette med andre i samme situasjon fra hele verden av ulike raser og med ulike språk og være en del av gruppa. Også er det så ryddig og rent her. Det viser en respekt for naturen.

På spørsmål om hvordan de opplever situasjonen for Amazonasskogene forteller de at de ser ulovlig avskoging med immigrasjon fra skogen til byene som resultat. – Bant annet lider indianergrupper under gruvevirksomhet som forurenser og ødelegger, forteller de to, og viser til et selskap som driver gullgruvedrift som ødelegger elven fordi de illegalt vasker i den.
– Og gruvesamfunnet tar også med seg sosiale problemer. Kvinner kidnappes for eksempel for tvangsprostitusjon, forteller de to som frekventerer noen av de tøffeste områdene i Peru.

Les hva hjemløse fra Kenya og Wales mente om skog i Norsk Skogbruk nr 9.