Markedet for virke er stabilt og i ventemodus. Industrien trenger fortsatt råvarer, og det tar lang tid å få fram volumer. Mens kulden gjør markedet for energivirke hett.
Etterspørselen etter tømmer er god, men tilgangen er begrenset, og mangel på råvarer gjør at flere sagbruk periodevis har stått stille. Den våte høsten i Europa har gjort det vanskelig å kjøre inn volumer til industrien, og er en av grunnene til at prisene er relativt stabile.
Gode tømmerpriser har ikke fått flere skogeiere til å gjøre butikk, og det bidrar til at vi, til tross for lavkonjunktur, ser rekordhøye tømmerpriser.
– Det er uvanlig at tømmerprisene stiger i lavkonjunktur, og det blir interessant når renten settes ned og byggingen tar seg opp igjen. Skogen vil ikke strekke til, og da vil betalingsevnen for tømmer variere mye mellom ulike kjøpere, skriver Virkesbörsen i sitt markedsbrev for januar.
Massevirkeprisene har steget både i deler av Sverige, og i Norge og Tyskland, mens utviklingen i Baltikum har vært stabil. Prisene ser ut til å ha en stabil utvikling framover. Men kulda setter fyr på markedet for energivirke. Etterspørselen etter grot og energivirke øker i takt med energiprisene, og skogeiere kan få svært godt betalt for dette.
Den siste analysen viser fortsatt mangel på sagtømmer, og da særlig gran. Prisene på sagtømmer steg i både Sverige og Østersjø-landene i desember. Energiprisene presser prisene på massevirke opp, så tynning gir gode inntekter.
– Prisutviklingen for tømmer ventes å være relativt stabil framover, men prisene på energi svinger fort, og kan raskt påvirke markedet for både massevirke og sagtømmer. Geopolitisk uro gjør dessuten usikkerheten stor, selv om konjunkturen ser ut til å sakte bevege seg oppover, skriver Virkesbörsen.
Kilde: www.virkesborsen.se