Rekrutteringsprosjektet JOB:U tilbyr det som må være verdens mest populære sommerjobb for unge mellom 15 og 25 år. Det var hard konkurranse: 750 søkte om sommerjobb i skogen i år, 154 fikk tilbud.
Prosjektet ble gjennomført i ti av landets 15 fylker. 100 prosent (!) av de unge skogsarbeiderne vil anbefale andre unge å bruke sommeren til ungskogpleie. 320 unge har hatt sommerjobb gjennom JOB:U siden 2021. 40 prosent av disse har gått eller vurderer å gå videre med utdanning eller jobb innen skognæringen.
God prosjektmodell
– Vi har funnet en modell som fungerer godt, sier Lars Erik Rønningen i Skogselskapet i Hedmark, som er prosjektleder for JOB:U.
Historien bak suksessen er omtrent slik: Det begynte i Eidskog, hvor ungdommer fikk sommerjobb i kommuneskogen for å jobbe med ungskogpleie og planting. Målet var å rekruttere til skognæringen. Da Lars Erik Rønningen kom til Skogselskapet i Hedmark og skulle starte rekrutteringsprosjekt der, la han merke til noe:
– Vi så på søkertallene til skogfag på Sønsterud. Det var markant flere søkere fra Eidskog enn fra andre kommuner. Vi så på prosjektmodellen deres og hvordan vi kunne videreutvikle den, og prøvde oss litt fram i noen Glåmdalskommuner i 2019, og som et Hedmarksprosjekt i 2020, forteller Rønningen.
Opplæring
Elementer som ble lagt til var blant annet et samarbeid med nettopp Sønsterud, for å legge inn nødvendig opplæring og kursing.
– Det er fint med base på en naturbrukskole, også for å vise noen av mulighetene som følger med å velge en slik retning. Vi har også lagt inn en kompetansedag i skogen omtrent midtveis i sommerjobbperioden, som for de fleste er på tre uker. Etter en drøy uke i skogen er det mange som kjenner på ømme muskler – da synes vi det passer bra med en skoledag hvor de både kan få tatt seg inn litt, og få noe mer teori om skog og skogbruk. Vi tar utgangspunkt i skogens omløp for å snakke om tiltakene som gjøres. Da har de unge skogsarbeiderne allerede noen knagger å henge den nye kunnskapen på, og får ekstra motivasjon før den siste perioden i skogen, sier Rønningen.
Fra lokalt til nasjonalt
I 2021 ble det et Innlandet-prosjekt, da både fylkeskommunen og Gjensidigestiftelsen støttet prosjektet økonomisk, og næringen involvert. I 2022 ble JOB:U et nasjonalt prosjekt, støttet av Verdiskapingsfondet, og i samarbeid med Velg Skog.
Gode samarbeid
– Vi ser at prosjektet virker, og det er etablert brede, gode samarbeid mellom kommuner, allmenninger, skoler, næring, fylkesskogselskap og andre. Lokal tilpasning er nødvendig for å få dette til. Det varierer fra sted til sted hvordan opplæringen gjøres, det er ikke overalt det er naturbruksskoler. Jeg jobber for å etablere samarbeid med så mange kommuner som mulig, for å få enda flere ungdommer ut. Den andre store oppgaven er å skaffe varige midler til å drive dette, sier prosjektlederen.
Søker varig støtte
I midten av september ble det klart at hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune støtter JOB:U i to år til, med 1,28 millioner kroner. Innstillingen fra fylkeskommunedirektøren var i utgangspunktet avslag, fordi tiltaket har fått støtte i flere år og «skal nå være en del av den ordinære driften til Skogselskapet i Hedmark. Det er de som er prosjekteier».
– Vi er veldig glade for videre støtte fra Innlandet. Uten økonomisk støtte, ingen JOB:U. Det er sånn det er. Men vi må jobbe for å finne varige løsninger på dette. Prosjektet bidrar til rekruttering til bransjen, men gir også mye til de unge som ikke velger en vei innen skognæringen. De lærer mye både om hva det vil si å jobbe i skogen, om omløpet i skogen, og hvor stor betydning skogen har på mange områder i samfunnet. Det tar de med seg uansett hvilken retning de velger, sier Rønningen.
Medieoppmerksomhet
Rekrutteringsprosjektet får stor medieoppmerksomhet – denne sommeren var journalister med ut i skogen i mange deler av landet.
– Det synes jeg er gøy. Det er viktig å skape en bredere forståelse for hva moderne skogbruk innebærer. Når vi vet at rundt 40 prosent av JOB:U-deltakerne faktisk vurderer utdanning eller jobb innen skog, er det fremtidens skognæring som er med på å vise fram dette, konstaterer en fornøyd Rønningen.