Aktuelt

Fortsatt stollek i Norske Skog 

  Tore Hansesætre gikk på dagen etter tre måneder som konsernsjef i Norske Skog. Inn kommer Geir Drangsland, styreleder og storaksjonær.   

Tekst: Siri Gjelsvik 

  

Med kun 91 dager som konsernsjef før han takket for seg, overtok Tore Hansesætre fredag Norske Skog-rekorden i kort tid på toppen. Tidligere rekordhaver Nils Petter Wright satt i 126 dager, fra november 2018 til mars 2019, ifølge Halden Arbeiderblads fintelling. 

  

I 2019 var det daværende styreleder og tidligere konsernsjef (2010-17) Sven Ombudstvedt som kom tilbake i sjefsstolen. Han ble sittende til 27. april i år, som var en innholdsrik formiddag for Norske Skog. Et ras i Halden ødela Saugbrugs papirfabrikk, selskapet la fram svakere kvartalstall enn ventet, Ombudstvedt fikk sparken, og i løpet av dagen hadde aksjekursen falt 11 prosent. 

  

– Norske Skog har fått en ny hovedaksjonær og styreleder, og han har gjort sin vurdering. Det endte med at han har bedt meg om å tre til side, sa Ombudstvedt til Finansavisen da. 

  

Ny hovedaksjonær og styreleder var Byggma-direktør Geir Drangsland, som i løpet av det siste året har kjøpt seg opp til å bli største aksjonær i Norske Skog. Pressemeldingen om Hansesætres inntreden som konsernsjef i april var det Drangsland som signerte. 1. september kom det nok en pressemelding om lederskifte i selskapet – denne gangen med Drangsland på topp, og Arvid Grundekjøn som ny styreleder.  

  

Tore Hansesætre har ifølge pressemeldingen bestemt seg for å forlate Norske Skog for å søke karrieremuligheter utenfor selskapet. Han har ingen konkrete planer videre. 

  

– Han har trukket seg av egen fri vilje, sier Carsten Dybevig, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i Norske Skog, til Halden Arbeiderblad. 

  

-Norske Skog er et fantastisk selskap med svært dyktige og dedikerte medarbeidere. Men etter mer enn 14 år i Norske Skog, med mer enn fem år i konsernledelsen og siste fase som konsernsjef, har jeg bestemt meg for å søke muligheter utenfor selskapet. Jeg ønsker Norske Skog alt godt for fremtiden, sier Tore Hansesætre i pressemeldingen selskapet har sendt ut. 

  

Omtrent det samme som han sier i et intervju med DN. Hansesætre vil der ikke gi noen kommentar til eller om dagens storeier. På spørsmål fra DN om hvordan det henger sammen at en fornuftig kar, uten konkrete planer, sier nei til videre jobb i et selskap han bare har godt å si om, svarer Hansesætre: 

  

– Jeg kommer ikke til å gi deg mer kjøtt på det beinet der. Jeg har valgt å takke for meg.  

  

Geir Drangsland, som har sittet som styreleder siden mars 2023, trer ut av styret for å bli ny konsernsjef med virkning fra 1. september. Næringslivstopp Arvid Grundekjøn, styremedlem i Norske Skog siden 2018, er valgt til ny styreleder.  

  

– Norske Skog har mange spennende forretningsmuligheter, og jeg vil realisere disse sammen med Norske Skog-teamet, sier Geir Drangsland i den samme pressemeldingen, mens nyslått styreleder Arvid Grundekjøn følger malen for slike pressemeldinger og ønsker Drangsland velkommen og takker Hansesætre for bidraget.  

  

Geir Drangsland kontrollerer nærmere 25% av Norske Skog ASA gjennom Byggma ASA, Drangsland Kapital AS, og privat. 

  

Norske Skog er en verdensledende produsent av publikasjonspapir, men sikter på å diversifisere virksomheten gjennom energi- og bioproduktprosjekter. Konsernet har rundt 2 100 ansatte, er notert på Oslo Børs og har en markedsverdi på i overkant av fire milliarder kroner. Aksjen har falt nesten 45 prosent siden februar.