Bonde og tusenkunstner Per Edvardsen har mange bygg å holde i stand, flere enn inntekten tillater. Men han har skog, praktiske hender og arbeidslyst. Det eneste som manglet var en dugelig sag. Og sag ble det.
Med trelastpriser til himmels har eget sagbruk vært godt å ha siste året. Det sier Per Edvardsen, bonde og pensjonist i Hobøl. Med egne plank og bord startet han med å bygge lekestue til sine ni barnebarn. Men nå er det panel som gjelder. På gården Lure fins det ei gammelstue fra 1860 og en låve i samme stil og årgang. Begge trenger sårt ny kledning. Og nå blir det ei råd.
DEKKENE TIL DEN GAMLE SKODAEN
Edvardsen fyller ei kanne med vann og kobler den på en gammel hageslange med hazellocktut som sikter ned på et båndsagblad. På sidene er det to hjul
– alt er innebygd i et metallskrog.
– Det er hjulene til den gamle skodaen, ler Edvardsen som har sveisa alt møysommelig sammen. Tømmerstokken som skal til pers lempes opp på matebordet
– et gammelt transportbånd fra en kornsilo i nærheten. Den står støtt takket være åtte støttebein fra Biltema. Og hele stasen et utstyrt med et stag med hengerfeste, som gjør den mobil, om det skulle være nødvendig å flytte saga rundt på gården.
Men motoren er ny.
– Den er en tysk modell som broren min fikk tak i. Den kom til gards 17. mai for snart tre år siden. Da hadde jeg stått i garasjenog sveisa hele vinteren for å få den klar til bruk, smiler Edvardsen. Det skulle gå enda noen år før den kom skikkelig i sving, men i fjor vår var den klar til bruk.
– Det var i grevens tid før prisene på materialer steg til værs, påpeker han, før han starter opp saga for å demonstrere.
GRØNNSÅPE I VANNET
Tømmeret stables på matebordet, en enkel måleinnretning sikrer at borda blir ca 25 millimeter, som planlagt.
– Jeg skjærer dem mellom 15 og 25 millimeter. Vanligvis blir det en to-tre bord og en to-seks av midten. Avhengig av hvor grovt tømmeret er selvsagt, men jeg kan skjære helt opptil 55 cm, forteller Edvardsen før han tar på seg hørselvernet og sender stokken gjennom første runde. Lengdene kan være opptil syv meter. Vannet spyler og holder sagbladet kaldt nok, men også kvaen unna. – Det er litt grønnsåpe i vannet. Da glir det bedre og kvaen blir ikke noe problem, forklarer han.
PENSJONERT VEGVOKTER
Edvardsen var opprinnelig bilmekaniker, men har jobbet mesteparten av sitt yrkesaktige liv som vegvokter, der vedlikehold av grusveger var hans spesialområde. Og i mangel av yngre krefter som kan sine ting, ringer fortsatt Ski kommune til den pensjonerte grusvegvokteren når det skal skrapes. Et yrkesliv med praktisk arbeid gjør imidlertid Edvardsen godt skikket til en aktiv pensjonisttilværelse på gården. Med 70 mål skog, traktor og vinsj, en rekke gamle bygg
– og nå også gårdssag, blir ikke dagene lange med det første. Til sammen har saga kostet rundt 15 000 kr.
– Billig i forhold til de nye og med tanke på nytten, avslutter Per på Lure