Drift og Maskiner

Stihl med elektriske proffsager og nye kjeder

En elektrisk motorsag med effekt som en stor bensindrevet sag og nye kjeder med endret filevinkel som skal files med en sekskantet fil. Dette er blant høstens nyheter fra Stihl. 

På en digital pressekonferanse fra Tyskland i september fikk vi vite at Andreas Stihl-konsernet har hatt en fabelaktig vekst gjennom koronaepi-demien, og ansatt mer enn 1300 nye medarbeidere bare siden nyttår. Hoved-kvarteret i Waiblingen i Tyskland skal utvides, blant annet med besøks- og utstillingssenteret Stihl World.

Blant nyhetene som var relatert til skogbruket var altså den nye batteri-drevne motorsagen STIHL MSA 300 C-O, som omtales som markedets kraftigste batteridrevne motorsag. Den får kraft fra det nye batteriet AP 500 S, som har et energiinnhold på 337 Wh og veier 2 kg. Batteriet tillater dessuten dobbelt så mange ladesykluser, noe som gir betydelig lengre levetid enn tradisjonelle litiumionbatterier, heter det.

Med en effekt på 3,0 kW og en kje-dehastighet på 30 m/s er det liten tvil om at denne saga biter fra seg. Men hvor lenge holder egentlig batteriet? I pressematerialet heter det at saga har et stort bruksområde og er optimal for en rekke oppgaver, alt fra felling og kvisting av mellomstore trær til byggearbeid med tømmer. Og da spørsmålet ble reist på det digitale pressetreffet ble det svart at batteriet hadde tilstrekkelig kapasitet til å felle, kviste og kappe et 25 meter høyt tre. Det er med andre ord et stykke igjen til den utfordrer bensindrevne sager for dem som fortsatt har lange arbeidsøkter til skogs med motorsag. Det er for øvrig også en stund til MSA 300 C–O blir å finne hos norske forhandlere, dette vil skje i løpet av våren 2022.

LETTERE: Det nye Rapid Hexa skjæresystemet skal gjøre det enklere å file sagkjedene riktig.

En annen nyhet som ble presentert var det såkalte Hexa skjæresystemet, et nytt 3/8 tommers sagkjede som skal files med en sekskantet fil, og i en mindre spiss vinkel enn tidligere. – Dette systemet muliggjør rask og presis kjedesliping. Ifølge pressemate-riellet vil dette gjøre skjæringen inntil ti prosent mer effektiv enn med et konvensjonelt kjede.

 

 

 

 

 

Les hele Norsk Skogbruk 10 her