Rekord i maskinsalget

De aller fleste skogsmaskinforhandlerne Norsk Skogbruk har vært i kontakt med nå i oktober kan melde om salgsrekord av maskiner.

De høye tømmerprisene fører til etter­spørsel etter hogstoppdrag, og mange entreprenører investerer i nye maskiner. Men dette er ikke den eneste forklaringen på at maskinforhand­lerne har levert uvanlig mange maskiner i år. Som følge av både pandemi og krig i Europa har det lenge vært problemer med å skaffe komponenter til maskin­ene, noe som har ført til lange lever­ingstider. Nå har dette løsnet, og ferdige maskiner strømmer ut av fabrikkene. Det er derfor en del av maskinene levert i år som var bestilt tidligere.

Rekord hos John Deere
Dette er blant annet tilfelle hos John Deere Forestry. Der har de et regn­skapsår som går fra 1. november til 31. oktober.
– 2024 er snart over for oss, så vi har en ganske god oversikt over hvor­dan vårt 2024 blir, og det er en abso­lutt ny rekord. Vi satte en ny rekord i fjor, med et veldig høyt antall nye maskiner, og det slår vi med 30 pro­sent i år. Så vi har aldri vært i nær­heten av å levere det antallet vi gjør nå, sier daglig leder Axel Løvenskiold. Men han forklarer altså noe av dette med etterslep av leveringer basert på tidligere kontraheringer.
– Alle som kjører forbi lokalene våre ser at det er fullt av maskiner som står her, som kommer fra fabrikken. Det er både fordi fabrikken nå ikke lenger har noen problemer med komponenttilgang, og fordi det er høy aktivitet i markedet. Virkesprisene er jo veldig gode og så lenge skog­eieren ønsker å hogge, så har kundene våre jobb. Og de signaliserer at de ønsker å investere i nye maskiner. Vi har allerede en stor ordrereserve for neste år, så 2025 blir også et godt år. Da kommer vi nok ikke til å være helt på det nivået vi er i år, men vi forventer å havne rundt der vi var i fjor, som altså også var et rekordår, sier han.

Løvenskiold forteller at leverings­tiden på nye maskiner er om lag fem måneder nå, litt avhengig av modell. Det gjelder modellene i G-serien som har vært på markedet ei stund.
– De nye modellene i H-serien får vi ikke før i mai eller juni, sier han og fortsetter: – Det er hogstmaskin­modellen 1270 og lassbæreren 1510 vi selger mest av. Det er jo ikke de største. 1270 er primært en sluttav­virknings­maskin og vi har jo større maskiner. Men de vi selger mest av er de maski­nene som til nød kan gå litt i tynning, men som er en halvstor hogstmaskin, sier han og legger til at med de gode prisene på tynnings­virke vi ser nå, kommer det også inn en del bestillinger på tynningsmaskiner.

Når det gjelder brukte maskiner, går de også unna, men antallet er ikke som på de nye, forteller han. Og en stor andel av de brukte maskinene selges ut av landet.
– Det markedet går litt opp og ned og er avhengig av forholdene sørover i Europa. Bille­problematikken har påvirket markedet en del, men i sommer har det vært fryktelig vått sørover i Europa, og det har gjort at det ikke har vært så høy aktivitet som ellers i en normal sesong. Med den kronekursen som har vært nå, har det vært litt enklere for utlendinger å kjøpe maskiner fra Norge, sier han.

Rekord hos Ponsse
– Det har generelt vært et veldig bra år. Her i Norge har vi aldri solgt så mange maskiner som vi har gjort i år, sier Tom Sundby som jobber med salg hos Ponsse på Sørlandet og Vestlandet.
– Det er ikke et kjempesprang i antall solgte maskiner, men vi har solgt alt vi har hatt kapasitet til, fortsetter han.
Han trekker fram store lassbærere som det som selger mest. Ikke først og fremst den aller største, Mammoth, men Elephant King som er den nest største, går det mye av.

Og av hogst­maskinene har den nye Scorpion Giant solgt godt. Han forteller at det er kort leveringstid på Ponsse-maskiner for tida.
– Bestiller du nå, kan du få maskina produsert i januar-februar, sier han.

Sundby opplever at etterspørselen etter brukte maskiner også er ganske bra innenlands, men litt labrere i eksportmarkedet. Andelen brukte maskiner solgt innenlands har vært større i år enn i et vanlig år.

Ponsse selger mye av denne store lassbæreren for tiden. Foto: Ponsse

Sannsynligvis rekord hos Komatsu
Komatsu følger det japanske regn­skaps­året som begynner 1. april, så her er man foreløpig bare halvveis i 2024.
– Men sånn det ser ut nå, kommer vi til å levere flere maskiner enn vi noen gang har gjort. Vi håper på å kunne levere 100 maskiner, mens vi i et vanlig år ligger stabilt på 55–60, forteller Thomas Jørgensen Karlsen som er salgssjef hos Komatsu.
– Det er flere grunner til det; både de gode tømmerprisene, men også at det begynner å løse seg med de lange leveringstidene vi hadde tidligere. Vi har jo en forholdsvis ny fabrikk i Sverige som leverer bra med mas­kiner om dagen.

På spørsmål om hva leveringstiden er på nå, svarer han at en helt stan­dard bestilling uten noen ekstra til­pasninger vil kunne leveres til lokalene deres i Stange i slutten av april.

Karlsen opplyser at det er de mindre maskinene som man merker størst økning av salget på.
– Før skulle man jo bare ha de største lassbærerne og de største hoggerne. Det var liksom det som gjaldt her i landet. Men nå er det mer interesse for de mindre maskinene. Vi ser at en del går til­bake til sekshjulingene igjen, for å bruke i tynning. De tar mindre plass og blir litt mer smidige, rett og slett. Han trekker også fram modellen 901 XC, som er en kombimaskin til lett sluttavvirkning og tynning, som en de har solgt mye av lenge.

Karlsen omtaler salget av brukte maskiner som greit.
– Men det tar nok litt lengre tid nå å få solgt enkelte bruktmaskiner. I Norge har det egentlig alltid vært sånn at kunden vil ha ny maskin, så mye av det går på eksport og der er markedet litt tregere nå, merker han.

Også Komatsu i Stange merker stor interesse for maskinene sine. Foto: Astri Kløvstad

Sannsynligvis rekord hos Skogteknikk
Hos Skogteknikk AS som selger mas­k­iner fra Rottne Industri AB ligger det også an til omsetningsrekord. Her nevner daglig leder Ole Thomas Fladby først og fremst en styrking av servicenettverk og stab som årsaken. Dette har vært mulig ved at selskapet har blitt en del av BRI konsernet/ Akershus Traktor.
Det er jo tynningsmaskiner det går mest av hos Skogteknikk, og det er den bestandsgående hogstmaskinen Rottne H-8E som selger mest.
– Det selges også bra med de mindre lass­bærerene F-10E og F-11E, opp­lyser han.

Nå er det ikke lenger bare Rottne-maskiner Skogteknikk har i porteføljen.
– Vårt relativt nye samarbeid med Svenske Vimek AB har båret frukter og der er det spesielt syv-tonns lass­bæreren 870.2 som har slått godt an, sier Fladby.
Skogteknikk AS har for tiden en leveringstid på nye maskiner på seks til tolv måneder.

Fladby opplyser også at selskapet i år selger vesentlig mer nytt enn brukt.
– Dette skyldes flere nyetableringer blant tynningsentreprenører. I tillegg har vi et relativt lite bruktlager, for­klarer han.

Denne maskina er bestselgeren til Skogteknikk AS. Foto: Astri Kløvstad

Rekord hos Skogservice
– Salget for Skogservice AS vil bli all time high for oss i 2024, opplyser Kai Eriksen. Skogservice forhandler skogs­maskinene Malwa og Logset, men har også en del andre maskiner i porteføljen.
– Salg på store maskiner er av­tagende, men maskiner på 10 til 15 tonn er stabilt slik jeg ser dette. Og maskiner under 10 tonn er økende, sier han og nevner at spennende ny­heter kommer i 2025. – Også bio­masse­maskiner er økende, og vi har rundt et års leveringstid på Albach og Wust Flis-maskiner. Salget av BioKlipp aggregater til traktor og skogsmaskiner vokser også i deler av Norge, opplyser han.

Salget av brukte skogsmaskiner omtaler Eriksen som bra og stabilt. Og han forventer et økende salg på hjelpevinsjer til vanlige skogs­maskiner som jobber i bratt terreng hvor det før ble avvirket ved hjelp av kabelbaner.

Skogservice, som forhandler Malwa-maskiner melder om all time high for maskinsalget. Foto: Astri Kløvstad

Normalår for Ecolog
– Det ser ut til å bli et helt normalt år for oss, ingen spesiell topp eller bunn, sier Knut Johansen som er selger av Ecolog hos Innlandet Maskin AS. For­delingen på små og store maskiner har også vært som tidligere. Leverings­tiden på nye maskiner oppgir han til rundt et halvår, litt avhengig av modell.

EcoLog har hatt et stabilt 2024 og fordelingen mellom store og små maskiner er uforandret. Foto: EcoLog.
Skroll til toppen