Etter årsmøtet i Viken Skog har valgkomiteen trukket seg, fordi de ikke opplever tillit i årsmøtet og styret. Flere forteller at de opplevde at Erland Lundbys seier som en regissert kampanje og stiller spørsmål ved demokratiet i organisasjonen.
Grete Sønsteby som var med i valgkomiteen responderte umiddelbart med å trekke seg fra vervet sitt. Senere har resten av representantene som var med på årets innstilling trukket seg.
KONSOLIDERER SIN INNFLYTELSE
Sønsteby begrunner sin beslutning slik:
– Valgkomiteer må tåle å bli utfordretav eierne
– det er engasjement som verdsettes. Men det som skjedde på årsmøtet vårt var regissert av styremedlemmer med ønske om å konsolidere sin innflytelse i selskapet. Det var en kampanje, og den var tynt begrunnet. Jeg kjenner meg i utakt med eiere som ledes til å uthule demokratiet vårt slik, og vervet krever for mye personlig engasjement og initiativ til å skulle stå i det uten å bli tatt på alvor, sier Sønsteby som også har sittet i styret i Viken Skog tidligere, men valgte å gå ut av det. For samvirkeorganisasjonens fremtid peker hun på betydningen av bredden som ble diskutert på årsmøtet:
– Jeg heier fortsatt på Viken, og jeg heier på en struktur som vil tjene både industrisatsing og organisasjonsarbeid bedre. Årsmøtet anskueliggjorde behovet, og valgkomiteen oppmuntrer diskusjonen. Den vil tjene hele skogNorge, sier Sønsteby.
KJENNER SEG IKKE IGJEN
På Sønstebys uttalelse om at dette skal ha vært en regissert kampanje fra styremedlemmer ba Norsk Skogbruk om kommentar fra de to som var aktive på talerstolen på årsmøtet og fra styreleder Olav Breivik. Breivik kjenner seg ikke igjen i Sønstebys uttalelser:
– Dette kan jeg ikke kommentere. Vi har ikke tenkt på noe sånt, så det vet jeg ingenting om, sier han.
Erland Lundby selv kjenner heller ikke igjen dette:
– Jeg vet ikke hvor det kommer fra og kjenner meg ikke igjen, sier han til Norsk Skogbruk.
Kristine Nore, som støttet Lundbys kandidatur fra talerstolen på årsmøtet forklarer det slik:
– Jeg har hørt om beskyldningene og at noen har opplevd det slik, men jeg har ikke regissert noe sånt, sier hun. Men hun har behov for å forklare engasjementet:
– Saken var at valgkomiteen var i ferd med å bytte ut hele styret i løpet av to år. Og i en kontinuerlig utvikling som vi holder på med, der Olav har levert og med de resultatene, mener jeg man ikke kan det. For egen del er jeg glad for de tre periodene jeg har fått være med, men da de foreslo å ta ut Erland også, ble det mange som skulle ut av styret på en gang. For Ragnhild har allerede snakket om at hun vil ut neste år, og skulle Olav også kanskje ut da, vil det være Lars Fredrik Stuve som har sittet lengst, med bare to år (han har sittet ett år nå, red anm.). Og det syns vi var litt lite. Eller jeg syns det i hvert fall, sier Nore som gikk ut av styret på årets årsmøte etter eget ønske.
HAR IKKE ÅRSMØTET OG STYRETS TILLIT
Men at årsmøtet gikk imot valgkomiteens innstilling har altså fått følger. Han som ble valgt som ny leder av valgkomiteen på årsmøtet, Helge Lindstad bekrefter at de i komiteen som var med på årets innstilling har trukket seg. Han forklarer det slik:
– Kortversjonen er at vi ikke har årsmøtets og styrets tillit. Vi er enige i styrets satsing på industri. Derfor innstilte vi også Olav Breivik som leder i et år til. Men når organisasjonen ikke støtter oss i de videre valgene vi har gjort, blir det vanskelig å sitte som valgkomite, sier han som begrunnelse.
Lindstad har sendt brev om dette og deres begrunnelse til organisasjonssjefen i Viken Skog Olav Bjella og til direktør Tor Henrik Kristiansen. Bjella bekrefter at fire medlemmer i valgkomiteen har trukket seg, og konstaterer at selskapet nå må innkalle til et nytt årsmøte for å velge en ny valgkomite. På spørsmål om han opplever en splittelse i organisasjonen svarer han dette:
– Kampvotering og like stemmetall er bare uttrykk for to ulike synspunkter. Tvert imot opplevde jeg full oppslutning og støtte for styrets arbeid, satsningen på ny industri og forslaget om etterbetaling, sier Bjella.
Olav Breivik kommenterer valgkomiteens utspill slik:
– Det tar vi til etterretning, og innkaller til nytt årsmøte i august eller september. De var tydeligvis ikke fornøyde med det som skjedde på årsmøtet, men det har skjeddfør at det har kommet benkeforslag som har blitt valgt inn,
– senest i Felleskjøpet nylig, sier Breivik.
BLE KONTAKTET RETT FØR MØTET
Påstanden om kampanje underbygges imidlertid av Lars Henriks Sundbys opplevelse som foreslått kandidat. Han forteller hvordan han ble kontaktet før årsmøtet, og fikk vite at det var etablert et flertall mot hans kandidatur:
– Jeg ble kontaktet i forkant av årsmøtet av de som står bak regien om «å ikke ville ha Lars Fredrik Stuve som nestleder», sier Sundby.
Kristine Nore bekrefter at hun tok kontakt med Sundby:
– Jeg ringte tre uker før og fortalte at det skjer ting som gjør at det ikke er sikkert at han ville komme videre. Og noen dager før årsmøtet varslet jeg ham om at oddsene var dårlige, og lurte på om han ville gå inn som 1. vara slik han har vært til nå, men det ville han ikke. For da hadde han valget å trekke seg, forteller Nore som ville varsle Sundby om at det var mobilisert for å foreslå Lundby som motkandidat, noe hun var oppmerksom på foregikk.
– Ja, jeg har ikke holdt i dette, det har jeg sagt veldig tydelig, men jeg tok støyten med å snakke med Sundby, fordi jeg var på tur ut, forteller Nore.
MOBILISERTE STEMMER
Ola Stave i Ringerike Skogeierlag som foreslo Lundby på talerstolen, bekrefter at det var hans skogeierlag som mobiliserte stemmer.
– Vi hadde snakka sammen en del ja. Og sjekka holdningen til valgkomiteens forslag, sier han. Grunnen var primært for å få kontinuitet i styrearbeidet med industriprosjektet på Follum.
– Hovedsaken var at pressekon feransen om Follumprosjektet kom etter valgkomiteens innstilling. Og det er et prosjekt Erland Lundby har jobbet mye med og har en god bakgrunn for arbeide videre med. Derfor var det viktig for oss å sikre det og ikke bytte mannskap midt i en prosess som er en stor og viktig investering for Viken Skog, sier Stave.
– Du sier at valgkomiteen ikke visste om dette prosjektet?
– Det gjorde de nok ikke, for det visste nesten ingen. Første gang jeg fikk vite om det var på pressekonferansen i begynnelsen av mars, forklarer Stave som selv har arbeidet som leder i Oslo i 35 år.
– Min erfaring er at det er helt sentraltmed god og variert kompetanse i styret når man står midt oppi store utviklingsprosjekter og store investeringer, for å ha best mulig forutsetninger for riktigst mulige vurderinger.
– Opplevde du at styret i Viken Skog også ønsket en slik kontinuitet?
– Ikke direkte, men via andre har jeg forstått at de ser det som viktig i den fasen de er inne i.
– Etter du hadde foreslått Lundby fra talerstolen, kom to opp og begynte å snakke om nestledervervet og Lars Fredrik Stuve. Handlet dette egentlig om nestledervervet?
– Nei, det vet jeg ikke noe om. Hovedsaken for oss var å sikre nødvendig kompetanse til å drive et stort industrielt prosjekt. Det var det Ringerike skogeierlag vurderte og mobiliserte stemmer for å sikre, svarer Stave, som representerer samme skogeierlag som nettopp Lars Fredrik Stuve.
NESTLEDERPOSISJONEN
Det er altså kompetanse som trekkes fram. Sundby tror imidlertid Erland Lundby er en god kandidat, men at det ikke er poenget her.
– Jeg opplever Erland Lundby som dyktig og flink, men det er kanskje behov for en annen type kompetanse og bredde i styrerommet. Derfor kom Lars Fredrik Stuve inn i fjor. Og derfor ble jeg spurt i år. Lars Fredrik og jeg kunne nok sammen ha dratt i en sterkere næringspolitisk og organisasjonsmessig retning, sier Sundby som undrer hva skepsisen mot Stuve som nestleder bunner i.
– Er det av frykt for at den nye foreslåtte nestlederen trår styreleder litt tettere på tærne?
Styreleder Olav Breivik avkrefter dette:
– Dette er et styre og alle styre medlemmer kan selvsagt si sine meninger, sier han. Han opplever ikke det som konfliktfylt:
– Nei, ikke det jeg har opplevd. Men enkelte har kanskje reagert på at det skulle skiftes ut så mange styremedlemmer på så kort tid. Men valgkomiteen gjorde et valg og de fikk ikke flertall for det, og det må man bare ta til etterretning. Så det er ikke noen stor sak for oss i det hele tatt, sier Breivik.
Lars Fredrik Stuve selv vil ikke kommentere valget eller situasjonen som sådan. Stuve ble altså valgt inn i fjor og sitter i Viken Skogs styre et år til, før han er på valg igjen.
MILJØSIDEN PRESSER
Som medlem og tillitsvalgt som lokallagsleder i Eiker opplevde også Kristoffer Røren det som utspilte seg på årsmøtet som uholdbart. Han er særlig redd for konsekvensene for organisasjonen på sikt. Røren har lagt ned mye arbeid i lokallaget sitt, særlig med presset fra miljøsiden.
– Vi er jo frustrert over det presset som er på skogeiernes drift og forvaltning. Disse kreftene er sterke og vi rygger og rygger. Det har mange av oss på grunnplanet gitt Viken Skog signaler om gjentatte ganger. Jeg mener det er viktig at samvirkeorganisasjonen ikke bare må jobbe med det å skjære en tømmerstokk, men også sikre at den faktisk vokser og kommer til industrien.
Derfor må det også jobbes med å sikre grunneierrettigheter, for trøkket er stort. Da blir nestlederposisjonen spesielt viktig fordi det er tradisjon at det gir en plass i styret i Norges Skogeierforbund og Viken Skog dekker uten tvil det området i skogNorge der presset fra andre grupper er sterkest. Derfor var det spesielt viktig når vi
nå hadde en person med et stort nettverk og en «pondus» for å tale vår sak tydelig i Skogeierforbundet og utad i samfunnet, sier Røren om innstilingen av Lars Fredrik Stuve til nestlederposisjonen.
Norsk Skogbruk spør styreleder Olav Breivik om han opplever en splittelse i organisasjonen mellom de som ønskermer fokus på industrispørsmålene og de som vil ha mer trøkk på organisasjonsarbeid, skogeiernes rettigheter, miljøspørsmålene og næringspolitikken.
– Nei, tvert imot. Vi har vært pådriver i Skogeierforbundet innenfor miljøspørsmål og eiendomsrett. Men det er klart at to år med korona gjør det vanskelig å arrangere møter og annet for skogeierne som er viktige for at de opplever at deres saker blir sett. Vi må ikke glemme det. Men de som har vært med i styremøtene vet at jeg hele tiden pusher på for aktiviteter ute som setter fokus på skogeierne, svarer Breivik.
TILLIT ER AVGJØRENDE
Opplevelsen på årsmøtet gjør imidlertid Røren mindre motivert for arbeidet han legger ned i lokallaget.
– Det handler om tillit. Har vi ikke tillit oppover i systemet, råtner organisasjonen fra bunnen. Og vi jobber med å få inn unge skogeiere som skal ha tro på at de har noe å si og at det kjøres etter de reglene de selv har vedtatt. Og da er tillit til systemet avgjørende, mener Røren.
Styreleder Olav Breivik syns det er leit å høre.
– Hvis det oppleves slik, syns jeg det er leit å høre. Men jeg har ikke deltatt i dette, så det kan jeg ikke kommentere nærmere, sier han.