Siden sist har det verken blitt lavere rente eller kaldere i været. Tømmerprisene rundt Østersjøen er relativt stabile.
Det mener Carl Johan Moberg i Treebula. Han konstaterer at det fortsatt er stor etterspørsel på sagtømmer og at det er vanskelig for store aktører å få volumene de trenger.
Så er det fortsatt svært stramt for sagbrukene.
– Rentesenkningene i Sverige tidligere i høst har foreløpig ikke fått noen utslag på byggeaktiviteten, men sagbrukene må likevel holde i gang virksomheten, påpeker Moberg som hører om røde tall, men foreløpig ikke om konkurser – i hvert fall ikke i Sverige.
– Sent i november gikk det tyske selskapet Ziegler Group over ende. De eier sagbruk i Tyskland og har også to i Sverige. Fra Tyskland sies det at det ikke primært handlet om høye råvarepriser, snarere at varene deres solgte for dårlig og at konjunkturene slo hardt for dem. Ziegler Gruop drev mye med videreforedling til trevarer som blant annet vinduer og annet, forteller Moberg.
Massevirkeprisen har ikke endret seg stort. Men lagrene i Baltikum er der fortsatt, ifølge Moberg.
– Men jeg tror de vil forsvinne i løpet av første halvår neste år. Det er egentlig et stort behov for virke hos industrien, mener Moberg.
Så har høsten vært mild. Det virker selvsagt inn på energivirkeprisen.
– Men skal vi håpe på kaldt vær da? Da stiger jo strømprisene også, smiler Moberg. Han forteller imidlertid at mange av varmeverkene har et stort lager nå.
– Men så fort kulda kommer går det erfaringsmessig unna, understreker han. Moberg ser at tilbudet på energivirke sannsynligvis vil minske på sikt, med den kampen om råstoff som hardner til og industri som stadig omstiller seg til den råvaren de kan få – slik som grot.
Han påpeker også at Sverige hogger det de kan nå og sannsynligvis må minske kvantumet fremover, både for balansekvantum og karbonbalansens del. Men det er litt lenger frem i tid.
– Tømmerstrømmene akkurat nå går fortsatt litt på kryss og tvers, en god del går fra Norge til Sverige, mens finnene henter virke i Sverige. Så får heldigvis skogeierne i Skandinavia nå skikkelige priser for råstoffet – og er ikke lavprisland lenger, slik som for to år siden. Det er i hvert fall oppløftende, avslutter Moberg som håper byggemarkedet løsner snart, men ikke tør spekulere i når.