– Staten må bidra mer til det grønne skiftet

En annen skuffet mann er Bergene Holms administrerende direktør Erland Løkken. Til tross for ressursbruken fra Shell sto sagbruks konsernet fortsatt som eneeier av Biozin Holding.

 

En skuffet Erland Løkken konstaterer at det grønne skiftet blir for kostbart til at kommersielle aktører kan bære risikoen alene. Foto: Line Venn.

– Selvfølgelig er dette et stort til­bakeslag. Men vi tror fremdeles på Biozin og potensialet for å bruke rest­råstoff fra skogbruk og side strømmer fra sagbruket til å produsere bære­kraftige produkter, sier han i presse­meldingen. Til Norsk Skogbruk sier Løkken dette:

– Jeg spiste middag sammen med folkene fra Shell for første gang i 2015. Og da jeg var i Brüssel i januar i år og tok imot 75 millioner euro hadde jeg virkelig trua. Men de store støttebeløpene utgjorde ikke mer enn 10 prosent av investeringsrammen og vi må bare akseptere at risikoen ved å være først med noe nytt er stor for en komersiell aktør. Vi ser nå flere tegn på at det grønne skiftet koster mer enn vi hittil har antatt. CCS-­prosjektene stoppes fordi de er for dyre og store internasjonale selskaper reduserer sine klimaambisjoner. Skal det etableres biodrivstoffproduksjon i en skala som monner litt må det investeres minst ti milliarder kroner pr anlegg. Likevel vil volumene være små i forhold til de millionvis av fat som olje­ og gassnæringen opererer med. Jeg er ikke for at staten skal holde på med alt mulig, men om vi skal komme videre med de teknologiske kvantesprangene som er nødvendig for det grønne skiftet tror jeg staten må ta et større ansvar. Prosjekter som innebærer mye teknologiutvikling og er de første i sitt slag innebærer for høy risiko. Jeg mener det er nødvendig at staten går inn med 50 % av egenkapitalen i slike prosjekter, enten som tilskudd eller eierandel, sier Løkken.

Han vil ikke si så mye om hva som nå vil skje på Jordøya.

– Nå skal vi først sette oss ned sammen med Shell og evaluere situasjonen. Men vi har en av Nordens mest moderne sag­bruk på stedet og det er et godt utgangspunkt, sier han.

 

Les mer fra Norsk Skogbruk Nr 5

Skroll til toppen