Skogen vokser stadig raskere

En femti år gammel furu eller gran er i dag rundt to meter høyere enn tilsvarende tre på 1980-tallet – og ytterligere to meter høyere enn et tre på 1950-tallet, viser svensk forskning.

Endret skogforvaltning, varmere klima og mer karbondioksid i lufta er noen av forklaringene på hvorfor den svenske skogen vokser raskere og raskere, konkluderer forskere ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU).

En studie basert på prøvedata fra Riksskogstaxeringen fra 1953 til 1996 viser at den svenske skogen vokser stadig raskere. Gjennomsnittshøyden på 50 år gamle furu- og grantrær økte fra tolv til 15 meter i perioden. En tilsvarende studie er gjort for årene 1983 til 2020, og viser at trenden med stadig raskere vekst fortsetter. Femti år gamle trær var i gjennomsnitt seks centimeter høyere for hvert år. Grunnarealveksten økte også, men ikke i samme takt som høyden. Trærne ble altså lengre og slankere enn før.

Det er forskerne Björn Elfving og Alex Appiya Mensah som beskriver dette i et nytt faktaark fra SLU.

Forskerne ser flere forklaringer på den økte veksten. I begge studiene trekkes endringer i skogbrukspraksisen fram. Men også et varmere klima og økt nitrogennivå som følge av luftforurensning antas å ha innvirkning.

Økt nivå av karbondioksid i atmosfæren løftes fram som en svært viktig forklaring på hvorfor trærne vokser raskere.

«Siden høydeveksten økte jevnt over store områder og for begge treslag, er vår hypotese at det økte karbondioksidinnholdet påvirker vannbalansen i trærne, og dermed hvordan de vokser», skriver forskerne.

Kilde/faktaark: Skogen växer snabbare och snabbare – men varför?

Skroll til toppen