Aktuelt

Næring og naturvern hånd i hånd for vern

Skognæringen og miljøorganisasjoner går sammen om å be regjeringen prioritere en milliard til frivillig vern av skog i neste statsbudsjett.  



– Det er ingen som er imot frivillig vern av skog. Skogeierne står i kø og miljøorganisasjonene heier på ordningen. På tross av bred oppslutning om frivillig vern på Stortinget, har bevilgningen til skogvern blitt et årlig stridstema i budsjettforhandlingene. Det er nå på tide å legge denne striden død, sier Per Skorge, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, i en felles pressemelding fra WWF, Sabima, Norskog og Norges Skogeierforbund. 

Ber om en milliard

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen erklærte i desember at: «Vi har nå en milliard kroner til skogvern det neste året». Det vil firkløveret bak dette utspillet ha også i år.  

– Det vi ber om nå, er at denne effektive ordningen sikres forutsigbarhet i årene framover. Vi forventer at regjeringen følger opp egne signaler og minst viderefører bevilgningen på 1 milliard kroner til frivillig skogvern i budsjettet for 2025, sier Karoline Andaur, daglig leder i WWF. Christian Steel, daglig leder i Sabima, følger opp: 

– Frivillig vern er et av de viktigste tiltakene vi har for å sikre det biologiske mangfoldet i skogen, og det er et svært viktig verktøy for å følge opp Naturavtalen. 

5,3 prosent av skogen er vernet

Siden starten i 2005, har nesten 900 områder blitt vernet frivillig. Over 600 skogeiere har tilbudt områder til vern, og venter på svar fra myndighetene. Arealene som er tilbudt utgjør til sammen mer enn 1 million dekar. I dag er 5,3 prosent av skogen vernet. 

– Kombinasjonen av frivillig vern og sertifisering av hele skogbruket har gitt en positiv utvikling i den økologiske tilstanden i norske skoger. Dette er et arbeid vi er stolte av. Samtidig er bærekraftig tømmer fra norske skoger en etterspurt fornybar ressurs som erstatter fossile produkter, sier Arne Rørå, administrerende direktør i Norskog.  

Verner 12 skogområder i fem fylker 

8. mars kom for øvrig nyheten om at Regjeringen har vernet 12 nye skogområder i fem fylker. Områdene er en del av samarbeidet om frivillig vern, og omfatter 10 km2 nytt verneareal, hvorav ca. 4,6 km2 er produktiv skog.

Områdene som nå er vernet etter naturmangfoldloven er Vik naturreservat i Aure (Møre og Romsdal), Flåstranda og Hisdalen naturreservat (utvidelse) i Sunndal og Tingvoll (Møre og Romsdal), Vasselen naturreservat (utvidelse) i Tingvoll, Finnset naturreservat i Molde (Møre og Romsdal), Maude naturreservat i Ørsta (Møre og Romsdal), Iverstadfjellet naturreservat i Risør (Agder), Urfjellheia og Dalsheia naturreservat (utvidelse) i Risør, Fjellsjøhøgda naturreservat i Lunner (Akershus), Stavåa, Skauma og Orkla naturreservat (utvidelse) i Rennebu (Trøndelag), Finnsåsmarka naturreservat (utvidelse) i Snåsa (Trøndelag), Medjåurda naturreservat (utvidelse) i Grong (Trøndelag) og Horsbergvatnet naturreservat i Bindal (Nordland). 

(Foto: Bjørn Rangbru, Regjeringen.no)