Håndholdt blekkstråleskriver for merking av tømmer

Firmaet ACT Logimark har merket mye opp igjennom årene. Holdbarhetsdatoen på Tines melkekartonger for eksempel, og tilsvarende på eskene med Pizza Grandiosa. Nå har firmaet kastet sine øyne på tømmerlunnene.

Rundt ei bålpanne på en velteplass i Eidskog har Tor Håkonsen fra Logimark samlet noen interesserte maskinførere og tømmerkjøpere for å vise fram vidunderet med det klingende navnet «EBS 260 Handjet».

Det første Håkonsen framhever er fleksibiliteten til dette apparatet som kan skrive på glass, plast, betong, stål og mange andre materialer.

– På flyplassen på Gardermoen har de brukt den til å merke blant annet beredskapsutstyr, spader og tilhengere. Og de som legger kabler og rør i bakken bruker den til å merke oppå bakken hvor rørene ligger, sier han.

Men tilhørerne i Eidskog er altså interessert i merking av tømmer, og også der skal den være veldig fleksibel, i og med at den er håndholdt.

– Du kan sitte inne i hytta på lassbæreren med døra åpen og kjøre stokken helt borttil og merke den fra der du sitter, sier han. (Vær forsiktig, sier vi, det er ikke uten grunn at disse skogsmaskinhyttene er utstyrt med forsterkede ruter. Man vil jo ikke ha stokken helt inn i hytta.) Men det er også lettvint å ta den med langs lunna og merke tømmeret der.

ETANOL ELLER ACETON

Det du skal skrive på tømmeret – som ofte er leverandørnummeret til skogeieren – skrives rett og slett inn på et nettbrett eller en mobiltelefon man har i nærheten, og så overføres teksten eller tallene til skriveren via wifi eller en USB-kabel. Så holder man skriveren helt inntil tømmerstokken og lar den rulle på hjulene som er montert på skriverhodet mens man drar den bortover og tegnene avsettes på tømmeret. Skriftstørrelsen kan tilpasses det man skal skrive på.

Blekket kan være enten acetoneller etanolbasert. Etanol er billigst, aceton tørker fortest. Ifølge Håkonsen kan begge blekktypene benyttes på tømmer. Blekket finnes i flere farger, men Håkonsen advarer mot å bruke hvitt blekk i skriveren. Det kunne kanskje være aktuelt ved merking på bark på stående trær, men her funker det også med andre farger. Hvitt blekk krever veldig samvittighetsfull rengjøring av skrivehodet etter bruk, for det har lett for å stivne og blir hardt. For andre blekkfarger er rengjøringsjobben helt ubetydelig, ifølge ham.

TESTET ET ÅR

Even Evensen kjører lassbærer for entreprenør Ivar Hoffs firma Hofam. Han har brukt denne skriveren i et års tid og er godt fornøyd med løsningen.

– Ofte står vi på den ene sida av lunna og legger opp tømmeret og merkingen skal være på den andre siden av lunna. Da er det tungvint med en fastmontert merkemaskin, sier han. Han har heller ikke opplevd problemer knyttet til tette dyser eller dårlig batterikapasitet.

Helt gratis er ikke denne løsningen, men heller ikke av de dyreste. Full pris for selve skriveren er nesten 59 000, men Håkonsen opplyser at han gir rabatt til tømmerbransjen som får den for om lag 47 000. Veiledende pris for en blekkpatron av acetontypen er 2600 kroner mens den med etanol er noen hundrelapper billigere. Og også her gis det rabatter. Disse patronene er det holdbarhetsdato på, og når den datoen er passert, virker de ikke lenger. Men Håkonsen opplyser at dersom patronen ikke er tom når datoen passeres, kan man ringe inn og få forlenget brukstida på patronen.

Fortsatt er det nok tømmerkritt som er billigst. Men med denne løsningen blir skrifta definitivt penere og mer lesbar enn håndskrift på en ruglete tømmersnittflate. Raskt går det også.

Skroll til toppen